Темата коментира вътрешният министър Валентин Радев

Държавата създава нов орган, който да се справи с проблемите по пътищата. Досегашната комисия съществува от 15 години. В нея членуват представители на всички министерства, а председателят й е вътрешният министър.

Част от стратегията за подобряване на пътната безопасност, която изпълнява междуведомствената комисия, е безопасната инфраструктура на всички видове пътища в страната. Подобряване на републиканската пътна мрежа е акцент в стратегията, заложена още през 2011 г.

Нов държавен орган ще прави политики за пътна безопасност (ВИДЕО)

"Републиканската пътна мрежа не е изпълнена, защото има недофинансиране", коментира за NOVA вътрешният министър Валентин Радев. И допълни, че досега не са писани годишни доклади за дейността на комисията. Такъв доклад за първи път е създаден тази година. 

В момента комисията разпределя фонд от 62 млн. лева.

Нанков: Ще проверим всички, участвали в ремонта на пътя край Своге

На последното съвещание са обсъждани мерки за безопасност на пътя през лятото, както и липса на информация от министерствата на транспорта и регионалното развитие, които спъвали старт по проекти за над 4 млрд. евросредства. По план тези пари трябвало да бъдат усвоени след 2021 г., но се наложило да бъдат заявени сега. 

Министър Радев беше категоричен, че на последното съвещание не е говорено за участъка край Своге. 

Все още не е ясно с какво създаването на нов контролиращ орган ще подобри работата по пътната безопасност. Управляващите ще гадаят дали ще я подобри в следващите две седмици. Дотогава нерешените задачи от действащата стратегия остават.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.