Санитарните власти взимат спешни мерки

Първи случай на африканска чума по свинете у нас. Той е регистриран в провадийското село Тутраканци. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине във варненското село. Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект e постъпил в БАБХ в четвъртък. Там са отглеждани общо седем прасета. 

СБЛЪСЪК ЗАРАДИ ЧУМАТА: Спор между управляващи и опозиция имало ли е зараза

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ се предприемат мерки за ликвидиране на огнището и ограничаване разпространението на заболяването. Също така се обявява 3 км предпазна зона около огнището, в която влизат селата Тутраканци и Бозвелийско, както и 10-километрова наблюдавана зона около огнищата.

Съмнения за чума по свинете в провадийско село

Тази вечер всички свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени”, това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев по време на извънредна пресконференция.

„През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешката дейност, особено храни с произход свине“, поясни д-р Илиев.

ЗАРАДИ ЧУМАТА: Животновъди от Странджа отново на протест (ВИДЕО)

Той обясни, че собственикът на седем прасета в село Тутраканци е извикал ветеринарен лекар, но три от животните са умрели, за което са били информирани официалните лекари във Варна.

„Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория за африканската чума. Резултатът е потвърден. С полицията сме взели мерки да се ограничи движението в село Тутраканци, проверяват се всички автомобили за свине и свински продукти. Общо свинете в селото са били 30, но са останали 23. Тази вечер животните ще бъдат евтаназирани и загробени“, каза още той.

„В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума животни и ние се стараем да не допускаме да се случва това и у нас“, коментира д-р Илиев.

Репортери: Наталия Герджикова, Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.