От БСП поискаха оставките на двама министри

Нов скандал заради чумата в Странджа. От БСП поискаха оставките на двама министри. Твърдят, че нямало доказана чума по дребните преживни животни. От Министерството на земеделието обаче опровергаха тези твърдения и обясниха, че чакат допълнителни проби, които да потвърдят, че са се справили с болестта в заразените райони.

Порожанов: Няма да подам оставка заради чумата (ВИДЕО)

Големият въпрос се оказа дали за умъртвяването на животни заради чумата е имало достатъчно основание. От Агенцията за безопасност на храните са категорични, че това е било правилно решение, защото болни животни доказано имало

"Изобщо не става въпрос за сляпо паникьосване сред ветеринарната колегия, а се направи по точни и ясни разписани процедури", обясни Георги Чобанов от БАБХ.

От Земеделското министерство също са убедени, че чума е имало, а в момента властите правят нови допълнителни проби.

Биков отговори на Нинова за чумата: Тя цели да излезе от кашата, която забърка

„Искам да уточня, че става въпрос за допълнителни проби в 20 км зона, за да се види дали има допълнителни разпостранение. Не става въпрос за тези пет села, в които доказано е имало заболяване", каза министърът на земеделието Румен Порожанов.

Ако пробите го потвърдят, това означава, че вирусът не е бил само в засегнатите зони, но е засегнал и стада в други селища и те също най-вероятно ще трябва да бъдат умъртвени.

Нинова: Чума в Странджа няма, земеделският и вътрешният министър да си ходят

Опозицията отново използва повода да атакува правителството. Лидерът на БСП Корнелия Нинова цитира информация, която твърди, че е от френската лаборатория, изготвила пробите.

"В изследваните 3 км зона не е имало чума. Два месеца след началото няма умрели животни от чума. Има само умъртвени от режима "Борисов", каза Нинова.

 От Земеделското министерство отрекоха тази информация. От БСП обаче поискаха оставки.

Отговорност трябва да поемат трима души - министър Порожанов, министър Радев и премиерът Борисов. Нашият премиер са го галили папи и патриарси по главичката. Надявам се някой ден, някой прокурор, да го погали по главата за Странджа”, допълни още Нинова.

"Оставки на този етап от моя страна надолу няма да има", каза Румен Порожанов.

Цветанов за исканите от Нинова оставки: Отчаяна акция, породена от завистта й

От ГЕРБ защитиха министрите си.

"Действията на БСП и безотговорното поведение на г-жа Корнелия Нинова по време на тази криза за нас все още са провокация срещу националната сигурност. Надяваме се компетентните органи да разследват това поведение и мотивите за него", каза Тома Биков.

Цветан Цветанов коментира във Facebook изказванията на Корнелия Нинова като отчаяна реакция от завистта й от успехите на кабинета.

В същото време напрежението в Странджа отново е на път да ескалира заради очакваните резултати от допълнителните проби в карантинната зона. Готвят се и нови протести. Поддръжници на тезата, че чума в района няма се готвят да затворят главния път за ГКПП "Лесово".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.