Стопаните ще получат обезщетения само за регистрирани животни

Евтаназираха прасетата в района на първото огнище на африканска чума у нас. В петък в село Тутраканци край Провадия беше потвърдено за наличието на болестта.

До момента са умъртвени 65 животни. Не всички те обаче са били регистрирани. Само за такива прасета обаче ще бъдат изплащани обезщетения.

Първи случай на чума по свинете у нас (ВИДЕО)

Веднага след евтаназията е извършена дезинфекция в района на заразата. Ограничено е и движението на животни, увери земеделският министър Румен Порожанов. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона около огнищата. В тази зона попада и село Бозвелийци, където до регистрирането на положителни проби, няма да бъдат избивани прасета. Входовете на Тутраканци са блокирани от полицейски екипи.

Стопаните на болните животни приемат спокойно евтаназирането им.

Според властите мерките са адекватни и навременни - това бил начинът огнището на чумата да се потуши, тъй като вероятността прасетата да са заразени, а да изглеждат здрави, била много голяма.

От БАБХ призовават при съмнения хората да сигнализират ветеринарите, защото опасността от разпространение на заразата е много голяма и, ако стигне до промишлените свинекомплекси, загубите за България ще бъдат огромни. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.