Независимият доклад потвърди оценката на Обединеното кралство при идентификацията на химическото вещество

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърди, че британката Дон Стърджис е починала в Еймсбъри при контакт със същото вещество, от което по-рано пострадаха в Солсбъри бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Натровеният с "Новичок" Чарли Роули отново влезе в болница

„Независимият доклад, подготвен от ОЗХО, потвърди оценката на Обединеното кралство при идентификацията на химическото вещество, станало причина за смъртта на Дон Стърджис на 8 юли. Това е нервнопаралитичното вещество „Новичок“ - същото, което беше използвано при опита за убийство на Сергей и Юлия Скрипал по-рано таи година“, се казва в съобщение на британското външно министерство, цитирано от БГНЕС.

Британската полиция твърди, че е разкрила кой е отровил Скрипал

В него се посочва още, че експертите на ОЗХО два пъти са посетили Великобритания, за да вземат проби от веществото. Всички проби „са дали еднакво убедителни резултати”. Лондон припомни, че по-рано британската военна лаборатория също потвърди, че става дума за „Новичок“.

Кремъл: Абсурдно е да се свързва Русия с последните отравяния с "Новичок"

Според британската версия на 4 март в Солсбъри семейство Скрипал е отровено с „Новичок“. Великобритания обвини Русия за инцидента. Русия отхвърли тези обвинения, посочвайки, че нито в СССР, нито в Русия е имало програма за разработването на този вид химическо оръжие. Специалистите от британската военна лаборатория не успяха да установят произхода на веществото, с които бяха отровени семейство Скрипал.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.