Разследващите са категорични, че е налице организирана престъпна група

Осем обвинени след акцията във фирмите на алкохолния бос Миню Стайков. Разследващите са категорични, че е налице организирана престъпна група. Издирва се и синът на бизнесмена - Стайко Стайков. Обвиненията са за пране на пари, данъчни измами и продажба на акцизни стоки без бандерол.

СПЕЦАКЦИЯ: Задържаха алкохолния бос Миню Стайков и още 10 души (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сред осемте лица, които са с повдигнати обвинения, са бизнесменът Миню Стайков, неговият син, както и сина на кмета на Карнобат. Стайко Стайков, синът на Миню Стайков, е обявен за издирване. Неговото обвинение е задочно. По всяка вероятност ще бъде търсен и от Интерпол.

Част от лицата се сдобиха и с вторични обвинения. Едното от тях е за укриване на ДДС, а други три лица - за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.

Кой е алкохолният бос Миню Стайков?

Разследването срещу алкохолния бос Миню Стайков се разраства. До късно снощи над 2 часа собственикът на „Винпром Карнобат” беше разпитван от криминалистите. Спецекипите работят по основна версия за пране на пари и данъчни престъпления.

„От доста време в Митницата се говори, че част от алкохола, който се продава в България, е по цена по-ниска от себестойността”, обясни Емил Димитров, председател на Комисията за борба с контрабандата в парламента.

Претърсени бяха три от фирмите на бизнесмена в София и Карнобат.

„Неслучайно България е рай на алкохолни туризъм. Когато някой падне и под тази цена, се разбира, че я компенсира по друг начин”, обясни още Димитров.

СЛЕД АРЕСТА НА МИНЮ СТАЙКОВ: Разпитите и следствените действия продължават

Разследването свързва показните претърсвания с разкритата преди около месец нелегална фабрика за производство на цигари. В ефира на NOVA за първи път бяха показани и конкретни доказателства от нелегалните цехове.

„Фабриката е заснета в Карнобат. Няма бандерол, няма знаци”, показа на снимки Димитров.

Фабриката е  дадена под наем преди около 3 години. Собственик е синът на кмета на Карнобат - 37-годишният Иван. Пред NOVA Георги Димитров обясни, че синът му никога не е влизал в помещението, където се произвеждали нелегалните цигари.

„Дадено е на фирма, мисля, че тя е от Стара Загора. Парите е получавал от посредник. Това го научих последния месец. Наемателят е фирма. Портиерът на сградата е бил посредник между сина ми и фирмата”, заяви кметът на Карнобат Георги Димитров.

И още кметът призна, че познава алкохолния бос, но отрича синът му да е влизал в пряк контакт с него.

„Стайков го познавам от много години, защото е най-големият работодател в Карнобат. Никога не са се срещали със сина ми”, заяви Димитров.

Официално от семейство Стайкови все още не са коментирали присъствието на тежко въоръжени барети в офисите на фирмите „Винпром Карнобат”, „СИС Индъстрийс” и „Топаз мел".

Репортери: Десислава Георгиева, Методи Владимиров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.