Спецпрокуратурата разследва схеми за пране на пари и укриване на данъци

Задържаха за 24 часа алкохолния бос Миню Стайков и още 10 души. Разследващи влязоха в три от фирмите на бизнесмена - "Винпром Карнобат", "Сис Индъстрийс" и "Топаз мел" в София и Карнобат. Акцията на Спецпрокуратурата е за разследване на схеми за пране на пари и укриване на данъци. Никой от арестуваните обаче няма обвинения нито за данъчни престъпления, нито за пране на пари.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА В КАРНОБАТ ТУК

Булевард „Джеймс Баучер” - офисът на "Топаз Мел". Фирмата е производител на брашно и собственост на алкохолния бос Миню Стайков. Барети с автомати пазят разследващия прокурора Димитър Петров.

„Делото е образувано преди около два месеца. Тогава намериха фабрика за незаконно производство на цигари в Карнобат с капацитет 1000 мастер бокса цигари. Това означава, че печалбата е била по милион и половина лева на седмица”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Или 6 000 000 лева на месец. Прокуратурата проверява дали парите не са препирани през фирмите на Миню Стайков.

СНИМКИ НА ОБИСКИТЕ В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

Обиски имаше и във фирма "Сис Индустрийтс", която е собственост на съпругата на Миню Стайков - Рени. Фирмата се занимава с производство и продажба на вино, а офисът й е на метри от сградата на другата проверявана фирма "Топаз Мел". Засега обвинени в конкретни престъпления в нито една от двете фирми няма.

Разкриха четири нелегални фабрики за цигари у нас (ВИДЕО)

„Има наблюдаващ прокурор, който ще прецени и ще привлече конкретни лица към наказателна отговорност, ако приеме, че има доказателства. Ако няма доказателства, хората не се привличат. Все пак не живеем във времето на Сталин, когато като го арестуваш, трябва да го застреляш”, коментира още Гешев.

От семейство Стайкови отказаха коментар по разследването.

Междувременно повече от 12 часа продължава операцията на Специализираната прокуратура в базите на „Винпром Карнобат”. Все още няма яснота какви са откритите доказателства. Според директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов проверяваните обекти, свързани с операцията, са над 70. Само в Община Карнобат те са повече от 12.

Кой е алкохолният бос Миню Стайков?

Униформените нахлули в производствената база на „Винпром Карнобат” в Церковски и в складовата база в село Венец рано сутринта. Свидетели на акцията станали шофьорите на камионите, носещи продукция. Пристигналите на място допълнителни екипи на Агенция „Митници” запазиха пълно мълчание. На място пристигна и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

„Към момента тук на място са обезпечени и се извършват претърсвания и изземвания в 12 обекта. Това са фабриката, както и няколко други предприятия, свързани с това търговско дружество, и дъщерни търговски дружества. Към момента е задържан за 24 часа по закона за МВР лицето Миню Стайков”, заяви Сарафов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Основния предмет на делото бил свързан с разкритата от Специализираната прокуратура нелегална фабрика за производство на цигари преди около месец. Помещавала се в отдадена от сина на кмета на Карнобат сграда. Умишлено държавата не започнала незабавни действия.

„Това е, защото нуждите на разследването изискваха да не бъдат задържани и повдигнати обвинения на ниските нива на тази организирана престъпна група. Щетата, която тази фабрика е нанесла на държавния бюджет за последните две години, е за над 70 милиона лева”, поясни още Борислав Сарафов.

Неслучайно разследващите проверявали цялостната дейност на търговското дружество - и легална, и нелегална.

„Много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми на едно дружество. Едни пари може да се въртят от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи от нелегалната такава”, поясни Борислав Сарафов.

Той увери, че днешната специализирана операция няма нищо общо с проведената преди дни спецакция в хотелите на бизнесмена Ветко Арабаджиев.

Репортери: Десислава Георгиева, Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.