Те се намирали в Дупница, Тутракан и Горна Оряховица

Четири незаконни цигарени фабрики - две в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица, както и резачка на тютюн в Калугерово са работили две години в условия, типични за шпионски филм. Това каза на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

КОНТРАБАНДА НА ЦИГАРИ: Разбитата преди дни схема се оказа двойно по-голяма

Фабриките били оборудвани с модерна производствена и транспортна техника. Печатницата, която е осигурявала картон за кутиите, е във Варна. Собственикът й е задържан. Задържани са и двама души в Пловдив, проследени заради охолството, в което живеят, без да могат да докажат трудова дейност. Оказва се, че те са ръководели производството и са набирали работници. По време на работа са задържани 23-ма служители на фабриките. Четирима от тях са пуснати под гаранция. Други четирима, за които се подозира, че също са замесени в схемата, са обявени за общодържавно издирване.

Фабриките са се намирали на различни места – старо военно поделение, производствени цехове на закрити вече предприятия. Въпросните помещения били или без прозорци, или с изцяло затъмнени такива. Пространството наоколо до 250 м е било проследявано със сензори за движение и видеокамери.

Вътре във фабриките са открити и спални помещения за работниците, столова и фитнес зали.

Работната ръка е набирана сред хора, останали без работа при закриване на тютюневи фабрики. До работното им място те са били извозвани с три превозни средства със затъмнени стъкла – така, че никой да не знае къде точно отива. Всеки от тях е работил по 15 дни вътре във фабриката, без да излиза и без да има право на връзка със семейството си. За този си труд обикновените работници са получавали по 1500 лева заплата.

Отчетоха рекордно ниско ниво на контрабандата на цигари (ВИДЕО)

Цигарите, които са заварени в момента на акцията, са от познати марки. Задържан е един натоварен с цигари тир.

Количествата са били пласирани у нас и в чужбина, а качеството на цигарите е много близко до това на оригиналните.

Прокурор Румен Попов каза, че законът е доста несъвършен по отношение на този вид дейност. На практика могат да бъдат обвинени само хора, които в момента на акцията са заварени да произвеждат или транспортират цигари без бандерол. Инвестицията, която е направена, е много голяма – само в една от фабриките е над 3.5 млн. лв.

Във всяка от фабриките са се произвеждали по 200 мастербокса цигари дневно, капацитетът на всяко от четирите производства е 100 000 кутии на денонощие. При претърсванията са иззети и 4 т акцизен тютюн с високо качество.

Следствените действия продължават, работи се по събиране на доказателство за обвинение за престъпна група. 

Тепърва ще се преценява дали има основание за повдигане на обвинение за организирана престъпна група. 

Репортер: Илиян Велков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.