Борисов: Приходите в бюджета ни дадоха възможност да направим много

"Приходите в бюджета на държавата ни позволиха и ни дадоха възможност да направим много, не само в социалната сфера, но и за заплатите армията, заплатите на учителите, на служителите в охраната на затворите. За Коледа и Великден по 100 млн. отиват за пенсионерите, 15 млн. повече за БАН". Това каза премиерът Бойко Борисов.

Той взе участие в представянето на резултатите за първото тримесечие от проучването на незаконната търговия с цигари, осъществявано от инициативата „Срещу незаконната търговия“ и показващи рекордно ниски нива за страната ни.

Иззеха 400 кг контрабанден тютюн (СНИМКИ)

Под 6 на сто е била незаконната търговия с цигари за първите три месеца на годината. Това отчетоха водещите търговци в бранша. Според тях контрабандата е достигнала рекордно ниско ниво.

Министър-председателят подчерта, че благодарение на борбата, която институциите водят срещу контрабандата и „сивата“ икономика, се правят постъпления в бюджета на страната, които след това могат да бъдат използвани за развитието в други сфери.

Повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета“, допълни Борисов.

Той обаче изрази притеснение от факта, че вече трафиканти вече стават и деца. 

Делът на потребление на незаконните цигари през 2018 г. е 5,8 на сто. Това показват резултатите от традиционното изследване на празни опаковки у нас, което бе представено в столичен хотел. Данните бяха изнесени пред премиера и представители на държавните институции, които са пряко ангажирани с противодействието на контрабандата. Последните резултати от изследването показват, че това е спад с 0,8 на сто спрямо последното тримесечие на 2017 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се прави в България.

ГРАНИЧАРИ НА ЧЕТИРИ ЛАПИ: Нови кучета ще търсят контрабандни цигари (СНИМКИ)

Изследването сочи още, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Наред с това, системно се появяват нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

Близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца, посочи вътрешният министър Валентин Радев. Освен това 553 са досъдебните производства, които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари, допълни Радев, цитиран от БТА.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че статистиката е показателна за това, че България се справя с контрабандата на цигари. Според него добрите показатели са постигнати и благодарение на "личното ангажиране на прокуратурата по тази тема", защото областните звена са реагирали много бързо. Той е доволен, че тенденцията се запазва повече от година и държавата няма никакво намерение да отстъпва, а точно обратното.

Заловиха близо 200 кг хероин на "Капитан Андреево" (ВИДЕО)

Бойко Борисов изтъкна, че добрите резултатите в борбата с контрабандата оказват положително влияние и на приходите в бюджета, който в момента е на излишък. Той каза, че приходите в бюджета дават възможност да се отпускат повече средства не само в социалната сфера, но във всички останали. Министър-председателят заяви, че очаква тази година, благодарение на борбата с контрабандата, с 200-300 млн. лева да е минимумът, който ще се събере в повече в бюджета. Той коментира, че повишението на приходите в бюджета съответно повишава и стандарта на живот на хората.

Ръст на контрабандата обаче все пак се отчита в Асеновград, Перник и Велико Търново. Там контрабандната търговия е с двуцифрен дял.

С най-добри показатели в борбата с нелегалните цигари са Ямбол, Сандански и Сливен. В Ямбол само върху 1% от кутиите не е платен акциз.

На отчета за цигарите в сряда дойде и патриотът Емил Димитров-Ревизоро, бивш шеф на Агенция "Митници". Той беше подканен от премиера да помага в общата задача. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.