Целта е по-справедливо разпределение на субсидиите

До 15 октомври Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството да извърши проверка на наличните животни, които са под селекционен контрол. Това е разпоредил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов стана ясно по време на заседание на Консултативен съвет по животновъдство. Целта е по-справедливо разпределение на субсидиите за този вид животни.

Представителите на животновъдните организации приветстваха тази идея. Животновъдите подкрепиха мнението на министър Порожанов, че няма как фермери, които не покриват критериите за селекционна дейност да получават подпомагане за такава.

България и Румъния ще си сътрудничат в борбата с африканската чума

По време на срещата министърът на земеделието възложи още на експерти на Селскостопанска академия и зам.-министър Янко Иванов да разработят насоки за развитие на различните сектори в животновъдството.

Обсъдени са и възможностите за реализация на пазара на суровини и продукти от животински произход, облекчаването на изискванията за малките кланични пунктове към фермите, наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, както и възможностите за подпомагане на животновъдите за закупуване на мобилни мандри и кланици.

Няма огнище на африканска чума по свинете у нас (ВИДЕО)

Сред дискутираните теми бяха и включването на различна маркировка на месото от дребен рогат добитък с произход България и варианти за търговия на агнета и ярета към физически лица, без регистриран животновъден обект.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.