Промените в Административно-процесуалния кодекс бяха приети през юни

Правната комисия в парламента отхвърли президентското вето върху Административно-процесуалния кодекс. Румен Радев атакува разпоредбите, с които се предвижда многократно увеличение на таксите за касационни жалби и въвеждане на закрити заседания по административни дела. Това стана след близо 5-часов дебат.

Текстовете бяха подкрепени с 12 гласа от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, а 7 депутати от "БСП за България" гласуваха "против".

Приетите в края на юли разпоредби се превърнаха в спорни, а държавният глава изрази несъгласие с 16 от тях, отнасящи се до правилата за подсъдността, въвеждането на възможност за провеждане на закрити съдебни заседания, увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

Президентско вето върху високите съдебни такси за обжалване

 „Още в началото на мотивите на ветото на президента, а те са добре известни, защото отдавна са публични, се подчертава значимостта и смисъла на прекия съдебен контрол на актовете на изпълнителната власт. Прекият съдебен контрол концентрира в себе си основните черти на принципа на разделение на властите, принципа власт да възпира власт, но и принципа на взаимодействие на властите. В този смисъл контролът се явява коректив, баланс и носеща конструкция сред гаранциите за правовата държава. Контролът е за законосъобразност“, подчерта проф. Емилия Друмева, секретар по правните проблеми на президента, цитирана от БГНЕС.

Парламентът подкрепи президентското вето върху Закона за приватизацията

„С тези поправки в АПК вие ограничавате правото на гражданите, на техните организации, на формите и на бизнеса до правосъдие“, обърна се Петко Цветков от Коалиция „За да остане природа в България“ към депутатите. Според него една от най-големите пречки е увеличението на таксите за завеждане на дела, които той определи като „финансов ценз“.

„Тези промени са едни от най-тежките. Те са тегоба и удар върху гражданите и тяхното право на защита. Липсата на защита и оставянето на административния произвол да се вихри рефлектира върху справедливото разпределение на богатството“, смята Александър Кашъмов от фондация „Програма Достъп до информация“.

Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов припомни, че текстовете на проекта за изготвени с активното участие на представители на академичната общност. „Държавните такси, първо, са намалени съществени спрямо първоначалния проект. Тогава ние приехме реакциите на гражданите и опозицията“, припомни Кирилов и подчерта, че предвидените в законопроекта такси са приемливи. Според него „щеше да е по-честно“ президентът да събере всички становища на гражданските организации по промените в АПК и след приемането им да сезира за тях Конституционния съд, а междувременно те да влязат в сила.

На свой ред от левицата заявиха, че ако промените преминат гласуването в пленарна зала и влязат в сила, от левицата ще сезират Конституционния съд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.