Повод станаха антидъмпинговите практики, предприети срещу някои китайски продукти

Китай планира да поиска от Световната търговска организация (СТО) следващата седмица разрешение да наложи санкции на Съединените щати на фона на антидъмпинговите практики, предприети срещу някои китайски продукти, предаде АФП.

От Световната търговска организация заявиха, че специално заседание на неговия орган за уреждане на спорове ще бъде свикано на 21 септември, за да обсъди развитието на петгодишния търговски спор между първите две икономики в света.

Делото датира от декември 2013 г., когато Китай влезе в спор със Съединените американски щати, поставяйки под въпрос дали износът на китайски стоки е бил дъмпингован с несправедливо ниските цени на американския пазар.

САЩ налага нови мита на Китай

Използването на антидъмпингови мита е разрешено съгласно правилата за международна търговия, стига те да се придържат към строги условия, а споровете за тяхното използване са сред най-честите пред органа на СТО за уреждане на конфликти.

В конкретния случай Китай твърди, че Съединените щати, в нарушение на правилата на СТО, продължават практика, известна като "нулиране", която изчислява цената на вноса в сравнение с нормалната стойност в Съединените щати. 

През октомври 2016 г. група от експерти в рамките на СТО се обяви до голяма степен в полза на Китай, включително по въпроса за "нулирането".

Съединените щати, които многократно са губили случаи пред СТО по отношение на метода за изчисление, заяви през юни миналата година, че ще изпълни препоръките на органа в рамките на "разумна" времева рамка.

През миналия януари СТО определи срок до 22 август за Вашингтон, за да приведе своите практики в съответствие с решението от 2016 г.

Според правилата на СТО ищецът в такива случаи може да поиска разрешение за налагане на санкции, ако страните не постигнат съгласие за задоволително обезщетение в рамките на 20 дни след крайния срок.

Вашингтон все пак ще има правото да се противопостави на евентуално решение за санкции, което ще отвори пътя за дълъг процес на арбитраж, отнемащ вероятно месеци за уреждане.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.