Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), предаде Агенция „Фокус“.

„За“ повторното приемане на последните промени в закона гласуваха 146 депутати, 69 бяха „против“. Така парламентът преодоля деветото вето на президента Радев.

Промените бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. „Против“ промените и „за“ ветото гласуваха само депутатите от БСП.

Правната комисия отхвърли ветото на президента за съдебните такси

На 11 септември парламентарната правна комисия също отхвърли президентското вето. Държавният глава върна закона, като в мотивите си той обърна внимание, че въведените такси в касационното производство ограничават възможностите за пълноценна защита на гражданите и юридическите лица срещу незаконосъобразни актове на администрацията.

Румен Радев обяви, че драстичното увеличение на таксите не съответства на икономическата ситуация и доходите в България. От БСП внесоха сигнал в Конституционния съд заради увеличението на таксите. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона.

Президентско вето върху високите съдебни такси за обжалване

Ветото върху Административнопроцесуалния кодекс е девето за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, както и върху Закона за банковата несъстоятелност.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.