Вашингтон постави краен срок на Москва да докаже, че няма връзка с „Новичок”

Съединените американски щати възнамеряват да наложат на Русия нови „жестоки“ санкции заради предполагаемото участие на Кремъл в отравянето на бившия руски разузнавач и британски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, предава АФП.

Помощник държавният секретар Маниша Сингх заяви по време на изслушване пред Конгреса, че Русия все още не е признала участието си в опита за убийство на двойния агент Скрипал и дъщеря му на 4 март в английския град Солсбъри.

Заподозрените за отравянето на Скрипал проговориха (ВИДЕО)

Съединените щати определиха ноември като краен срок Москва да допусне инспектори до военни обекти, за които се твърди, че имат връзка с производството на нервнопаралитичното вещество „Новичок“ и да предостави уверения, че няма да го използва отново.

„Сериозни сме относно крайния срок през ноември и възнамеряваме да наложим много жесток втори пакет санкции“, заяви родената в Индия Сингх.

Британски министър обяви: Путин е отговорен за атаката с „Новичок”

Първите американски санкции, свързани с инцидента в Солсбъри, Великобритания, бяха наложени през август.

Москва продължава да отрича всякаква връзка с опита за убийство на Скрипал и дъщеря му. Лондон вече посочи лично президента на Руската федерация Владимир Путин като „отговорен“ за инцидента, а властите в Канада, САЩ, Франция и Германия обявиха, че имат „пълно доверие“ в британските твърдения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.