От Кремъл отговориха, че е неприемливо да се отправят обвинения към президента на държавата

Владимир Путин да поеме отговорността за атаката с „Новичок” в Солсбъри, защото той стои зад нея. Това поиска британският министър по сигурността. Подкрепиха го Съединените щати, Франция, Германия и Канада. От Кремъл отговориха, че е неприемливо да се отправят обвинения към президента на държавата. 

Премиерът Тереза Мей ще настоява ЕС да наложи нови санкции на Русия заради отравянето с „Новичок”.

Лондон се готви за кибервойна с Москва

„Всякакви обвинения срещу руските власти са неприемливи. Нито висшето ръководство, нито по-нископоставени политици и официални лица са имали или имат нещо общо със събитията в Солсбъри”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В сряда Лондон обяви имената на двама руски граждани, за които смята, че стоят зад атаката с „Новичок” срещу Сергей Скрипал и дъщеря му.

„И до днес не знаем истинските имена на тези хора, защото дори британците не са сигурни, че това са истинските им имена. Може би дори не са руски граждани”, заяви руската депутатка Олга Ковитиди.

Скотланд Ярд издирва двама руснаци по случая „Скрипал”

Според Лондон заподозрените Александър Петров и Руслан Боширов са служители на руското военно разузнаване - ГРУ. Те влезли във Великобритания дни преди отравянето на „Скрипал”.

„Не, не познавам тези хора и те не са от нашето близко или далечно обкръжение. Не са ми познати”, заяви Виктория Скрипал, племенница на Сергей Скрипал.  

Великобритания поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде засилен натиска срещу Москва.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.