"Ситуацията граничи с абсурда", коментира Иван Радев от АЕЖ

Главният секретар на МВР Младен Маринов твърди, че службите не са били информирани за присъствието на разследващи журналисти на местопрестъплението край Радомир.

Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и  румънският му колега Атила Биро бяха задържани миналата нощ от полицията, по време на разследване за източване на еврофондове.

Разследването на журналиста от Бивол и румънския журналист било подплатено с категорични доказателства, твърдят от екипа. Поставили офисите на фирмата, за която смятат, че източва еврофондове, под наблюдение. Започнало изнасяне на документи и машини. Те се товарели в автомобили, които пък напускали столицата.

„Огромни поляни, в близост до населеното място. Близо до жп гарата. Огромен кратер - 2/ 3 метра дупка, където горяха документи и техника”, обясни разследващият журналист от „Биволъ” Димитър Стоянов.

Журналистите изпратили контролна кола и също тръгнали към мястото. Разказват, че през цялото време държали връзка с ГДБОП.

ЗАДЪРЖАНИ ЖУРНАЛИСТИ: Разследващ екип отведен в полицията в Радомир посред нощ (ОБЗОР)

„Бяха информирани. Ние движим това разследване, те вървят след нас”, казва Стоянов.

От Службите обаче отричат да са знаели, че екип журналисти отиват на място. По процедура, на място, след получения сигнал бил сформиран секретен пост. 

„Всички граждани, било там журналисти, включително и ние, когато не сме на работа, полицаите са длъжни да го проверят, когато са на местопрестъплението”, обясни действията на полицията главният секретар на МВР Младен Маринов.

„Неприемливото е, че ни спряха да вършим журналистическата си работа”, казва обаче Стоянов.

Случаят получи сериозен отзвук зад граница.

„Тази история ми изглежда като превишаване на правомощия, но честно казано поставя България в неприятна светлина в един момент, когато има и други страни в ЕС, които действат срещу свободата на словото”, коментира Весела Чернева, директор на Европейският съвет за външна политика.

 „Случаят показва сериозни дефицити в работата на МВР - фактът, че те са задържани след това на най-високо ниво се казва,че не са задържани”, заяви Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти – България

Службите обаче виждат другата страна на монетата.  Категорични са, че полицията е работила съгласно разписаните  процедури и не може да се говори за натиск. 

„Можем да говорим за приемане на сигнала, бърза реакция и така както се работи за разкриване на всеки един сигнал”, каза главният секретар на МВР Младен Маринов.  

От фирмата, уличена в публикацията на Бивол, отричат всичко и обявиха, че ще си търсят правата.


Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.