Случаят беше отразен от вестник „Ню Йорк Таймс” и редица румънски медии

Разследващи журналисти бяха задържани от радомирската полиция. Димитър Стоянов от „Биволъ" и румънският му колега Атила Биро твърдят, че правели разследване за източване на еврофондове. В четвъртък вечер двамата били арестувани край село Егълница. Случаят беше отразен от вестник „Ню Йорк Таймс” и редица румънски медии.

На 11 септември онлайн изданието публикува информация за „мащабни финансови и документални машинации”. Сезирани са и службите.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Шефът на Агенцията по горите подава оставка

Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид, унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки”, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Твърдят, че имат доказателства за източване на еврофондове. Следите водели до отдалечени селскостопански ниви в селото, намиращо се в района на Радомир, наоколо 60 км от столицата. Журналистите получават сигнал, че на мястото се унищожават документи, свързани с източване на еврофондове. Идват да проверят. Минути по-късно са задържани.

Двама полицаи пристигнаха с оръжия. Събориха ни на земята и ни закопчаха с белезници”, разказва Атила Биро.

Сцената се разиграва около 21.00 ч. Арестуваните предупреждават, че са журналисти и работят по сигнал. По думите им обаче остават задържани повече от час.

Не сме нарушили закона, ние просто следваме сигнала. Още повече, в случая говорим за информация от обществено значение. Това е недопустимо! Държаха ни до 3 ч. сутринта, без телефони, без документи. Имаха само заповед, че трябва да ми установят самоличността. Това за мен е странно, защото имам лична карта. Ние сме граждани на Европа”, казва още румънският журналист.

Financial Times започва нова инвестиция в България

От посолството на северната ни съседка у нас обявиха за NOVA,че са информирани за случилото се и са оказали съдействие на журналиста. Информацията по случая е предадена и на службите. От ГДБОП твърдят, че не е имало задържане. 

Бяха отведени в районното управление за установяване на тяхната самоличност и, след като им бяха снети обяснения какво правят в района, същите бяха освободени. С кое по-точно сме си превишили правата? Това не е задържане. Лицата са отведени в районното управление, тъй като на място, на една ливада, няма как да бъде установена самоличността на едно лице по категоричен начин”, заяви шефът на ГДБОП.

Не искам да спекулирам, но документите, които открихме с колегата от „Биволъ”, са свързани с еврофондовете и една конкретна компания”, коментира Биро. И допълва, че на мястото имало „няколко чувала с документи, които бяха унищожени, а на около 20 метра встрани имаше място, където горяха документи”. Въпросните книжа били с лога и надписи. Те се виждали, защото хартията не била обгоряла напълно. Според разследващия журналист документите уличавали фирмата в двойно счетоводство, свързано с европейски фондове.

От фирмата, чието име е споменато в разследването на задържаните журналисти, заявяват, че „нито в последните два дни, нито когато и да било от компанията не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи”. И допълват, че ще предприемат всички възможни стъпки за защита на доброто си име и авторитет.

Един от най-големите американски вестници – „Ню Йорк Таймс”, съобщава за арестите на двамата журналисти у нас. В публикацията на американското издание се казва, че двамата са арестувани, докато разследват евентуална злоупотреба с европейски фондове. Изданието цитира и изказването на омбудсмана Мая Манолова, която осъжда арестите и ги нарича „нарушаване на човешките права”.

Румънският журналист е дал интервю и за американската информационна агенция „Асошиейтед прес”, в което казва, че е бил арестуван, за да бъде идентифициран.

Случаят е широко отразяван и от румънските медии.  Атила Биро е казал пред колегите в родината си, че след като се прибере, ще разкаже всички подробности около ареста.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.