Фирма, близка до Григор Гогов, доставяла част от материалите за оградата по границата

Директорът на Агенцията по горите подава оставка. Григор Гогов се оттегля след разкрития, направени в ефира на NOVA. Става въпрос за съмнения за подставени лица и неизгодни сделки при изграждането на оградата срещу дивите свине в Северна България.

НА ЗАВИШЕНИ ЦЕНИ: Обвинения за неизгодни сделки при строежа на оградата срещу чумата (ВИДЕО)

Според хора от дърводобивния бранш оградата, която трябваше да спре чумата по свинете, била изградена на завишени цени, а фирма, близка до директора на Агенцията по горите, доставяла част от материалите за съоръжението.

В разследването в четвъртък NOVA показа документи за доставката на коловете за оградата. Доставчик е фирма "Ес Ем Джи енд Ко" –  цех за фурнири в Попово с управител Милчо. Това е същият човек, който миналата година пред скритата ни камера призна, че е подставено лице на директора на горските Григор Гогов. А представители на дърводобивни фирми твърдят, че и цените, на които са доставени коловети, са завишени.

„Според отговора на агенцията цената на един брой кол за оградата е била 3,25 лева. Средната цена за такива колове е 1,40 лева. Имаме завишаване два до три пъти, защото дължината на коловете е също по-малка от изискванията. Питам: кой взима парите за тази ограда?”, пита Цветан Цонев, собственик на фирма за дърводобив.

В четвъртък директорът на Агенцията по горите обясни пред NOVA, че агенцията нямала преки договорни отношения с въпросната фирма, но не успя да обясни как се е появила там да снабдява оградата с колове..

„Аз тази фирма я научих от вас по телевизията преди време. Познавам Милчо, един несретник, всеки може да го хване”, обясни Гогов. На въпрос как ще коментира твърденията на Милчо, че директорът го е завел лично да подписва за фирмата, Гогов казва, че не знае за какво става въпрос.

„Тази фирма не е доставяла колове за оградата. Пряко няма договор по нашата поръчка”, заяви Гогов.  

Припомняме, че сигнали за връзки на фирмата на Милчо с Гогов са изпращани от години в Министерството на земеделието по различни поводи. Част от тях са за афери с дървесина от горското в град Попово за времето, когато е заемал директорския пост там, както и неплатени задължения от същата фирма за хиляди левове към горски стопанства в страната. Всички са завършвали с доклади, че няма нарушения. И този път министър Румен Порожанов заяви, че ведомството не открива пряк конфликт на интереси. 

По отношение на сигнала, който беше изпратен, ние направихме проверка и тя не установи пряк конфликт на интереси”, заяви Порожанов.

И през 2014 г. Гогов отново е бил отстранен от поста директор на Агенцията по горите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.