Какви мерки предстоят след приетия доклад за двоен стандрат ?

Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа.

Европарламентът призна двойния стандарт при храните

Оказа се, че една и съща стока от една и съща марка е с различно качество у нас и в Германия. У нас качеството е по-ниско, а цената - обикновено по-висока. 

БСП предлагат промени срещу двойния стандарт при храните

Изследване на Българската агенция за безопасност на храните разкрива, че различия в продуктите има - както в цената, така и в състава им. Изследвани са 11 групи храни, 53 хранителни продукта. Взети са 106 проби от 7 държави.

В 40% от случаите са открити разлики в цените тук и навън. Фрапиращ е случаят с вид италианска паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия.

Може ли да бъде сложен край на двойния стандарт за храните?

Небезизвестен е вече и случаят с българските бебета, които според изследването похапват с 40% по-скъпи пюрета, отколкото бебетата в Западна Европа. 

В 20% от изследваните продукти е открита разлика в етикетите.

ЕК одобри пилотен проект на България за двойния стандарт при храните

В 25% пък има разлика в състава на хранителната стойност. Например съдържанието на портокал в безалкохолна напитка от една и съща марка у нас е 5%, а в Италия - 12%.

Докато в половината от изследваните страни напитките се правят със захар, за България се използва заместител.

Открити са и вкусови разлики в сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон и моцарелата.

Пари от Европа срещу двойния стандарт при храните: Колко ще получи България?

Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев санкциите трябва бъдат процент от годишния оборот. Едно от предложенията е глобата да бъде 4% от него.

„Внася се законопроект, който трябва да бъде гласуван  в Народното събрание за сертификат за съответствие. Това, което сме предложили в доклада, е продукти, които са идентични във всяка държава от ЕС, да имат лого, което да доказва, че този продукт е с едно и също качество”, допълни евродепутатът от БСП Момчил Неков. Той призова гражданите да следят за нередности в качеството на храните в бъдеще.

На въпроса защо БСП подкрепи Виктор Орбан, евродепутатът отговори, че той води Унгария към политика, която иска самото общество.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.