На прага на есента се разходете из южното ни Черноморие

Синоптиците очакват сериозно захлаждане в началото на следващата седмица. Температурите ще паднат с около 10 градуса, ще има и превалявания. На прага на есента ни връхлита носталгия по отиващото си лято. Затова решихме „да ви разходим” отново из някои от най-красивите кътчета по родното Черноморие.

Силистар

Това е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м и е покрит със ситен пясък. Силистар е защитена местност с къмпинг в Община Царево, Бургаска област. Намира се на около 5 км от Синеморец и село Резово. Плажът е и едно от най-предпочитаните сърф места у нас.

Варвара

Варвара е малко село, разположено на брега на Черно море в подножието на странджанския връх Папия. То е единственото селище между градовете Царево и Ахтопол. Намира се на територията на Природен парк „Странджа“. Според местна легенда за произхода на името на селото в древността на мястото на днешна Варвара се заселват тракийски племена, които се занимават предимно със земеделие и животновъдство. Те често нападат съседния град Агатополис (днешен Ахтопол). Той е населяван от гърци, които започват да ги наричат варвари, а от там идва и името на селището им – Варвара. Селото е известно преди всичко с красивото море. Въпреки че пясъчната ивица е доста малка, тя е сред най-красивите по Черноморието ни. Поради отдалечеността си селото е успяло да запази чистата си природа и кристални морски води. То е обградено от скалисти заливи, подходящи за гмуркане.

Устието на р. Велека

Велека се влива в Черно море на север от село Синеморец. Устието на реката е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. То е защитена местност. Реката придава приказен вид на околността – зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата и златисти пясъци. Достигайки до Синеморец, реката образува красива лагуна. На нея е един от най-красивите плажове по Южното Черноморие. Плажът не е подходящ за начинаещи плувци поради особените морски течения, оформящи се от вливането на реката в морето.

Созопол

Надали има човек, който поне веднъж да не се е разходил по калдъръмите на Стария град на Созопол. Той събира магията на различни епохи в себе си. Разположен е в Югоизточна България на Черно море, на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив. Със своето културно-историческо минало, със запазената си архитектура от XVIII-XIX век, със своите плажове и ежегодните празници на изкуствата „Аполония“, Созопол привлича множество туристи.

ВИЖТЕ ТЕЗИ КРАСИВИ МЕСТА В ГАЛЕРИЯТА НИ

А ето и още красиви кътчета от България:

4 топ дестинации на северното ни крайбрежие (ГАЛЕРИЯ)

ПО СТЪПКИТЕ НА ВАЗОВ: Екопътека, която трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ: "Небесните пасбища" – приказки в гората

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: "Малката Виена" Русе 

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Бургас - "вечен като морето" (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Хумор и хитрини в Габрово (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Възрожденският дух на Трявна (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: П(love)див (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: По калдъръмите на Созопол (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Копривщица - градът музей (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Велико Търново - град, пълен с история и детайли (ГАЛЕРИЯ)

ТВОЕТО РОДНО МЯСТО: Варна "расте и хубавее" (ГАЛЕРИЯ)

20 пленителни места в България, които трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.