Премиерът ще чака одобрението на президента

Бившият вътрешен министър Валентин Радев открехна завесата кой ще оглави професионалното ръководство в МВР. Имената са две – Христо Терзийски и Ивайло Спиридонов. Новият вътрешен министър не пожела да потвърди, а премиерът заяви, че този път ще чакат одобрението на президента преди да обявят избраника си.

Новите задачи на новия вътрешен министър

Засега постът главен секретар на МВР в следващите два месеца ще бъде зает от зам.-главния секретар на ведомството Георги Арабаджиев. За втори път той поема този пост, след като беше отстранен Георги Костов.

Младен Маринов: Не съм говорил с конкретен човек за поста главен секретар

Докато не се сондира мнението в президентството, име на нов главен секретар няма да се казва, обясни премиерът. Понеже системата имала нужда от спокойствие, Бойко Борисов каза, че щял да чака президента и неговото „да”.

Новият вътрешен министър разговаря със синдикатите

„Човекът или хората, които ще му предложа като варианти, ръководят големи структури и не би трябвало никоя от тях да пробуксува, ако бъде отказано съгласуването”, обясни Борисов.

С такова буксуване в съгласуването беше назначен Младен Маринов за министър, а президентът не спести критиките си към назначението.

Валентин Радев: Поне трима са подходящи за главен секретар на МВР (ВИДЕО)

„Премиерът маха министър на вътрешните работи заради мърлявата, както той се изрази, работа на полицията. По закон тази мърлява работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър”, заяви Румен Радев.

Междувременно първата професионална среща на Младен Маринов беше със синдикатите. Те му дадоха време, за да се адаптира към новата позиция. Младен Маринов няма да получи 100 дни толеранс, но засега няма и опасност от полицейски протести.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.