Има опасност от горски и полски пожари

Есента дойде. Динамично време ни очаква през новата седмица. В понеделник до обяд беше слънчево, но в следобедните часове от северозапад започна да навлиза хладен въздух. Поривите на вятъра тази вечер са най-силни в района на Пазарджик, където достигат до над 100 км/ч, в Сливен и Оряхово - около 90 км/ч. 

Настъпи астрономическата есен! (ГАЛЕРИЯ)

ВРЕМЕТО ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА

От вторник отпадат кодовете за опасен вятър. 

В следващите дни ще усетим истинския полъх на есента. Дневните температури във вторник и сряда ще паднат до между 15 и 20 градуса в цялата страна. Условия за валежи и гръмотевична дейност ще има по пътя на хладния въздух.

ВРЕМЕТО ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА

С какво време идва есента? (ВИДЕО)

До края на седмицата времето ще е хладно, но предимно сухо. Около почивните дни има условия за развитие на средиземноморски циклон с център над Южна Гърция. Тъй като страната ни е в периферията, има условия за краткотрайни превалявания.

ЕСЕНТА ИДВА С МОЩЕН ЦИКЛОН НАД ЕВРОПА

Първите истински есенни дни са факт благодарение на мощен циклон, който преминава през континента от неделя насам с висока скорост. Свързаният с него студен атмосферен фронт навлиза у нас още в понеделник след обяд и се очаква да премине през страната до вторник вечерта. Арктическият въздух, който нахлу в сърцето на Европа, вече понижи температурите в северните райони. В Исландия и Норвегия падна и първият сняг. В Германия, Полша и Унгария бушуваха бурни ветрове.

ОПАСНОСТ ОТ ГОРСКИ ПОЖАРИ

Заради липсата на влага през последните летни дни почти, цялата страна е в риск от полски и горски пожари. Червен код за опасност е обявен за централните части на Дунавската равнина, Добруджа, западните дялове на Стара планина, Кресненското дефиле и Сакар планина.

Информация: Николай Василковски, Нора Шопова

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.