Той ще помогне за по-прецизни диагнози и минимално облъчване на децата

Спешна нужда от нов рентген в детската травматология на „Пирогов”. Той ще помогне за поставянето на най-прецизната диагноза, а облъчването на децата ще бъде намалено до минимум.

NOVA и единственото отделение за спешна детска травматология започва кампания за набирането на необходимите средства за този рентген.

ДЕТСКО ЗДРАВЕ: В "Пирогов" се откриват ремонтираните детски клиники

Петгодишният Венци е пострадал в неделя, а днес вече лежи в детското отделение по травматология на „Пирогов".

„Този рентген е необходим за такива пациенти. Той е мъничък, с крехки костици и ни трябва апарат с много добра резолюция”, обясни д-р Никола Цуцумански, началник „Клиника по детска травматология”, „Пирогов”. „Понякога има травми на пръстчета, а с тези рентгени, с които разполагаме, не можем да оценим в детайли самите костички, за да може нашата работа да бъде максимално прецизна”.

„Идеята е да се закупи такъв апарат, където при децата ще бъде облъчването минимално"”, обясни и проф. д-р. Асен Балтов, директор на „Пирогов”.

„Цялостно с ДДС струва 150 000 лева. Държавата дава каквото може, но някои неща са по-важни, а други по-неважни”, обясни проф. Балтов.

"Темата на NOVA": "Пирогов": Война за живот

Хиляди деца са лекувани през изминалите години в клиниката.

„Лекуваме предимно деца от пътнотранспортни произшествия. Преди години беше събитие, ако бъде блъснато дете. Сега всеки ден пристига по някое блъснато дете”, разказва старшата сестра Петя Матеева.

Блъснати от коли или паднали при игра- само в тази клиника лекуват детски травми, а началото на всяко лечение е адекватната диагноза и снимка. Затова се търси помощ за нов рентген.

Защо е необходима нова техника на детската травматология в „Пирогов” - темата продължава във вторник сутрин в „Здравей, България”. Гост ще бъде директорът на отделението д-р Николай  Цуцумански.

А ако желаете да помогнете, можете да го направите по банков път:

IBAN: BG08CECB97901045159907

BIC: CECBBGSF

ЦКБ АД КЛОН ЦЕНТРАЛЕН,

Титуляр: УМБАЛСМ "Н. И. ПИРОГОВ"

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.