Не стойте на открито, затворете вратите и обезопасете терасите

Бурен вятър, изпочупени клони и дървета, изпокъсани жици и прекъснати електропроводи – това е обстановката в Монтанско. Част от населените места в Монтана, Вълчедръм и Лом останаха без електричество. Мъж е бил спасен в язовир Огоста, когато вятърът е повлякъл лодката му навътре. 

Поривите на вятъра в северозапада достигнаха до 90 км/ч.  В следобедните часове част от изолацията на фасадата на Финансово- стопанската професионална гимназия в Монтана е паднала от силния вятър. Парчета изолация са се разхвърчали из целия двор на училището. Заради вятъра спасителните екипи се наложило да спасяват рибар бедстващ във бурните води на язовир "Огоста".

Едно дърво падна в кв. „Младост” върху автомобил, друго дърво е съборило оградата на детска градина в Монтана, трето дърво запречи пътя в града, но вече е отстранено от аварийните екипи. Добрата новина е, че пострадали хора няма, но синоптиците казват, че в Северозападна България вятърът ще продължи да бъде силен до утре.

Няма пострадали хора. 3000 домакинства в Монтана обаче са без електричество. Общо 8000 семейства са без ток на територията на Югозапаздна България, съобщиха за NOVA от ЧЕЗ. 

София, "Дружба" 2, бул. "Копенхаген". Снимка: Моята новина, Ивелина Милушева

В София са получени 4 сигнала за паднали дървета и клони.

„За момента всички сигнали са обработени, няма пострадали или материални щети. Отстранени са всички – сигналите са за паднали дървета и паднали огради от строителни обекти. Строителните фирми да си обезопасят обектите – кранове, полукранове, оградни пана, които могат да предизвикат инцидент”, съветва Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция” в Столична община.

Новата седмица идва с бурни ветрове

От пожарната припомнят, че при такива случаи хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон.

В 23 области на страната е обявен жълт код за опасно силен вятър. Той ще е най-силен в Северозападна България. За вторник предупреждението ще бъде в сила за цялата страна.

Изпращайте ни сигнали в рубриката "Моята новина"

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.