Има ли алтернатива Националната здравноосигурителна каса?

„По-вероятният, по-добрият и по-лесния за прилагане модел с по-малко рискове е моделът с премахване изцяло на монопола на Здравната каса. Той ще постави пациента в центъра на системата, защото ще му даде възможност да избира”. Това коментира в студиото на „Здравей, българия” Стойчо Кацаров от Центъра  за защита на правата в здравеопазването по повод вариантите, предложени от здравното министерство, за въвеждане на допълнително здравно осигуряване.

НОВА ЗДРАВНА СИСТЕМА: Ще плащаме ли повече за здраве?

Според директора на УМБАЛ „Пирогов” проф. Асен Балтов трябва да има известен период, най-вероятно една година, на натрупване преди да бъде въведен нов модел, при който се събира допълнителна здравна вноска под формата на здравна застраховка.

„Алфа Рисърч”: Хората искат не просто болници, а специализирано лечение

„Здравеопазването е скъпо занимание, лечението на един болен пациент отнема сериозен финансов ресурс , за никакво натрупване не става въпрос, нито за пренасяне на партиди – това не е пенсионно осигуряване. 12 лева на месец, или 20 лева на месец, това са около 120-130 лева годишно. Толкова струват 2 антибиотика или два прегледа с някаква манипулация – това е сума, която почти неизбежно се похарчва”, обясни обаче Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите в България. Тя поясни, че идеята е не „някой да събира някакви пари за здраве, а цялото това доплащане, което се случва в момента – когато човек е най-болен и най-уязвим, да не му се случва, вместо това всички здрави хора да събират по малко средства, така че този риск да се разпредели равномерно и когато някой се разболее, да го лекуват и някой да плати за това”.

Вижте подробностите във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.