Според изчисленията на агенцията пациентите доплащат годишно 2 млрд. лева

„Хората искат да имат не просто болници, а специализирано лечение”. Това отчете Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, която представи социологическо проучване по поръчка на здравното министерство, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ОТ ФОРУМА ВИЖТЕ ТУК

Анкетата е направена в периода между 23 юли – 3 август. Мнението е взето на 1017 души по домовете. Данните бяха представени по време на дискусия, посветена на бъдещото здравеопазване, на която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи нови варианти за осигурителен модел.

Повече от половината запитани заявяват, че искат при нужда да им се представя информация за съвременни лекарства и да се проследява ефектът от лечението върху тях. Отбелязва се също, че хората искат по-високи стандарти от лекарите в извън болничната помощ.

Допитването показва още, че 30 на сто от анкетираните, които са с доходи под 200 лева са били на годишен профилактичен преглед.

Според изчисленията на „Алфа Рисърч” с 2 млрд. лева пациентите годишно дофинансират здравната система.

Анкетата показва също, че от допитаните над 1000 души, минимален брой от тях знаят колко отделят за здравеопазване.

След като изслуша проучването, вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че държавата и експертите трябва да реабилитират говоренето по проблемите в сектора. „Далеч съм от мисълта, че можем да генерираме колективен консенсус по всички проблеми, но поне можем да се обединим около най-належащите. Иска ми се новият модел да е с визия не за 1 или 2 години, а за следващите 20“, заяви Дончев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.