Виновни за взрива няма

Преди точно четири години - на 1 октомври 2014 година, в завода за боеприпаси край видинското село Горни Лом след мощен взрив смъртта си намират 15 души.

Три години и половина след трагедията се чуха и присъдите - виновни няма. Обвиняемите бяха четирима, един от които собственикът на завода “Миджур“ Валери Митков. Неговият син загина при взрива. На днешния ден местните жители най-после се надяват опасните боеприпаси да бъдат преместени. 

Баща на загинал в завод „Миджур”: Ще стигна и до Европейския съд

По неофициална информация в понеделник камиони ще натоварят мините. Във всеки от тях ще има по около 5000 от опасните боеприпаси. Те ще бъдат ескортирани с патрулки.

“Изкарването на тези мини е поредното доказателство, че не е трябвало да бъдат на територията на нашата държава. Възможно е всеки момент да се повтори трагедията“, коментира Димитър Димитров, баща на загиналия Михаил Димитров.

ДЕЛОТО "МИДЖУР": Оправдаха всички обвиняеми за взрива край Горни Лом

Според него самото транспортиране е безопасно, само ако се спазват изискванията за пренасяне на опасни товари.

“При евентуална катастрофа нещата могат да се усложнят. Под въздействието на тротиловите пресовки е възможно да се случи същата трагедия. Като гледам някои от камионите не са предназначени за такъв тип товари“, допълни бащата.

Има ли риск от нова трагедия в завода в Горни Лом?

Той каза още, че превозването на боеприпасите задължително се извършва от хора, които са преминали през специално обучение.

Министерството на вътрешните работи отказа да даде отговор дали е опасно преместването на боеприпасите през страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.