Вижте позицията на президента на КТ "Подкрепа" по темата

"Решението на проблема не е това, за което се говори с тези два модела. Важно е да се затегне контролът върху финансирането, да се промени схемата на финансиране на болничното лечение и да се увеличи ресурсът по легитимен начин". Това каза в ефира на "Здравей, България" Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", по повод проблемите и протестите на хората с увреждания.

ФРЕНСКИ ИЛИ ХОЛАНДСКИ: Здравното министерство избира между два модела

Той беше категоричен, че в начина на финансиране на здравеопазването няма как да има конкуренция. По думите му всичко, което Здравната каса не покрива при дадено лечение, се смята за нерегламентирано плащане, но в самите клинични пътеки е пояснено, че то се заплаща от пациента.

Освен здравеопазването, Манолов коментира и казуса за поскъпването на хляба, както и увеличаването на цените на парното от 1 октомври.

"По мое мнение опитите за регулиране на цените административно, извън тези, които са в приоритетите на държавата, са обречени на провал", заяви Манолов.

Прекратиха поръчката за електронната здравна система

Според него нямаме пари, защото данъчната ни система е сбъркана. Като пример той даде отсъствието на необлагаем минимум върху най-ниските доходи. 

"Хората, които не могат да покрият разходите си за електроенергия, трябва да бъдат подпомагани, но по-важното е хората, които не могат да си плащат сметките, да бъдат по-малък брой", категоричен беше той.

РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: Ще спечелят или ще загубят пациентите от доплащането за здраве?

Манолов се съгласи, че доходите растат, но каза, че трябва да нарастват още дълго време, за да достигнат "прилични нива". Той цитира изследване, според което на страните от Централна и Източна Европа им трябват около 200 години, за да достигнат стандарта на живот на страните от стария Европейски съюз.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.