Това установило проучване на индийски експерти

Селфитата са по-смъртоносни от атаките на акули. Това констатирали индийски учени, проучили данните за жертви на селфита в периода октомври 2011 г. - ноември 2017 г. През това време стремежът към оригинални снимки е отнел живота на 259 души. Но тъй като тези смъртни случаи не са описани отделно в националните бази данни, учените предполагат, че в действителност броят на загиналите може да е по-голям, съобщава БТА.

11-годишно дете пострада от волтова дъга на гара Труд (ВИДЕО)

Експертите са установили още, че броят на жертвите, опитващи се да си направят сефли, нараства с всяка изминала година. През 2011 г. е имало само три, а през 2014 г. те са вече 13, през 2015 г. - 15, през 2016 г. - 98, а през 2017 г. - 93.

Загиналите са на средна възраст 22-23 години, повечето - мъже. След 30-годишна възраст рискът да се умре заради рисково селфи намалява драстично, установили учените. 

Най-много смъртоносни сефлита е имало в Индия, следвана от Русия, САЩ и Пакистан. 

Селфи на фона на жена в критично състояние разгневи Италия (СНИМКА)

В индийското изследване се прави и класация на причините за смъртност при селфитата. На първо място е удавянето. Следват транспортни инциденти, като в това число се включват опитите за селфита върху движещи се влакове или при стъпване на жп линия пред приближаващи машини. На трето място са различни паданията от високо. В САЩ има най-много смъртни случаи при опит за селфи с огнестрелно оръжие.

Според експертите, за да се избегне рискът от смъртоносни снимки, трябва да се обособяват така наречените „зони без селфи". В Индия такива вече има в някои градове.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.