Премиерът коментира актуални теми на Националното съвещание на ведомството

Не съм позволил никакви политически чистки или каквото и да било, за да запазим професионалния състав на МВР. Независимо от много ясното разделение между властите, длъжни сме да работим заедно до последния миг, докато вкарваме в съда даденото дело”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на Националното съвещание на МВР в неделя, съобщава БГНЕС.

Защо, след като и днес плюс 300 коли са в поръчка, махнахме лимитите, сменихме коли и още продължаваме да говорим, че полицейското присъствие е малко и недостатъчно? Не мога да си го обясня - мотори, коли, джипове, 68% сме усвоили от парите, които Европа даде за границата, другите се обжалват в момента, но продължава да идва техника”, коментира още Борисов.

Той призова шефовете на отделните областни дирекции да направят график за ежедневно присъствие на униформени във всички населени места.

БОРБА С БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ: Наетите "полицаи във всяко село" са освободени

За по няколко часа полицаите могат да респектират, да организират. И камери се купуват”, подчерта премиерът и беше категоричен, че тази тема трябва да се затвори.

По темата за битовата престъпност вътрешният министър Младен Маринов каза, че "политиката за противодействие и превенция е приоритет в програмата за управление на правителството на България". 

Борисов призова и за намаляване жертвите на войната по пътищата.

Не може да мрат хора по улицата. Петък, неделя - като гледате магистралите и трафика, виждате какво става по пътищата. Организира се движението и трудно се поема този трафик. Ако не бяха магистралите, не знам тези милиони коли как щяха да се движат по двулентови пътища”, отбеляза министър-председателят.

Той се обърна към полицаите с думите: „Превишена скорост, пиян, наркотици - задържате. Онзи ден, когато един пиян го бяха пуснали, с какво да се похвалим? Че сме задържали еди кой си? Един такъв случай и всичко досега, което сме вършили, става нула”.

Акцент поставяме върху повишаването на пътната безопасност, тъй като всеки един изгубен живот, всеки пострадал при пътнотранспортно произшествие, се "умножава" многократно като негативна емоция сред семейството и приятелите”, коментира от своя страна вътрешният министър. 

БРУТАЛНО УБИЙСТВО В РУСЕ: Жертвата е телевизионна водеща

Убеден съм, че колегите от Криминална полиция ще разкрият убийството в Русе. Въпрос на време е. Искам Институтът по криминалистика да го направим такъв, какъвто го гледате по филмите. Колкото трябва, ще се заделят пари, най-съвременното, което има, трябва да се купи”, каза още Борисов.

Той каза още, че Центъра за пътна безопасност и Агенцията за пътна безопасност са „почти на финала”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.