Имаше ли ефект от плана на държавата?

Борбата с битовата престъпност по селата забави ход. Оказва се, че допълнително наетите хора за охрана в малките населени места са били освободени само три месеца след наемането им. Това показва справка на МВР, изготвена по искане на вестник "Сега". Има ли ефект от плана за "полицай във всяко село"?  

Близо 490 души бяха назначени да подпомогнат борбата с престъпността в малките населени места. Tе са били на работа със средна заплата от 500 лева. А какъв е бил ефектът?Потърпевшите не са сигурни. 

По темата

Дядо Методи от монтанското село Владимирово е обиран два пъти от началото на годината. Влезли, заплашили го и му взели пред очите последните спестявания. Чул, че ще има повече полицаи в селата, но и досега не ги е виждал.

За цялата област Монтана били назначени допълнително само петима души. Някои от местните казват, че са ги виждали да обикалят по улиците и да следят.

От МВР отчитат, че по време на акцията са задържани над 12 500 души. Открити са над 3000 издирвани лица и близо 330 издирвани коли. Според местните, имало резултат и страх у крадците. Но за кратко.

За първите четири месеца на годината, когато се провеждаше акцията за борба с битовата престъпност, за област Монтана броят на този вид престъпления обаче се запазва в сравнение с последните четири месеца на миналата година. Само за село Владимирово кражбите са намалели почти наполовина.

Финансовият ефект на тази 3-месечна акция е следният: От предвидените 7,5 милиона лева,  1,2 милиона са отишли за гориво, ремонти и командировъчни. Доволни ли са в МВР от постигнатото и ще продължат ли акцията срещу битовата престъпност в селата - не е ясно.

Коментар не получихме, с аргумента, че вътрешният министър е в чужбина.

Ангажиментът за "полицай във всяко село" беше поет от ГЕРБ при предишния им управленски мандат. В предизборната програма той звучи така:

"Полицейско присъствие във всяко населено място. Териториално преразпределяне на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малки и средно големи населени места чрез назначаване на поне 1000 униформени служители на полицията и жандармерията".

Дали обаче тези нови 1000 полицаи ще постигнат целта полицейско присъствие във всички малко над 5300 населени мяста у нас - очакваме разчетите на  МВР.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.