Той беше задържан през 2016 г. по обвинения в терористична дейност

Американският пастор Андрю Брансън, който беше задържан в Турция в продължение на около две години, се завърна в Съединените щати. Това бе съобщено от Фокс нюз.

Брансън е прелетял със самолет до военна база "Андрюс" близо до Вашингтон. Преди това той е бил прегледан от лекари в американска болница в Германия. По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне с Брансън в Белия дом в събота. Той също така благодари за помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Тръмп благодари на Ердоган за освобождаването на пастор Брънсън

На 12 октомври съдът в турския град Измир осъди Брансън на три години затвор, но реши да го освободи от ареста, като се съобрази с времето, което е излежал в процеса на разглеждане на делото. Съдът също така вдигна забраната му да напуска страната.

Администрацията на Тръмп многократно настояваше турските власти да освободят свещеника и да му позволят да се върне в родината си. В четвъртък вестник "Вашингтон пост" съобщи, че Съединените щати и Турция са постигнали споразумение за освобождаването на пастора и премахването на санкциите на САЩ срещу Турция.

Турски съд пусна от затвора американския пастор, обвинен в шпионаж

Брансън, който живееше в турския град Измир, беше арестуван през ноември 2016 г. по обвинения за връзки с Кюрдската работническа партия и забранената в Турция организация ФЕТО. Последните са последователи на ислямския проповедник Фетулах Гюлен, който живее в Съединените щати. Анкара вярва, че поддръжниците на Гюлен са били организатори на опита за преврат, извършен в Турция през 2016 г.

На 7 май Брансън се яви пред турски съд и отхвърли обвиненията за терористична дейност и шпионаж, а на 25 юли бе поставен под домашен арест по медицински причини. Прокуратурата поиска 35 години затвор за пастора. 

овините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.