Борисов е благодарил на Меркел за съдействието на германските власти за разследването и залавянето на заподозрения

Получих едно голямо извинение от всички подред в Европейската народна партия за това, че прибързаха с коментарите си за убийството на Виктория Маринова. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където е на срещата на върха на Европейския съюз.

ПОСЛАНИЦИ ПРИ ПРЕМИЕРА: Борисов иска да спре кампанията срещу България (ВИДЕО)

Борисов е благодарил на германския канцлер Ангела Меркел за съдействието на германските власти в хода на разследването и залавянето на заподозрения.

Борисов се беше заканил да не подкрепи председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер, който е претендент за следващ председател на ЕК. Борисов не взе позиция и каза, че ще реши между него и неговия опонент – бившият финландски премиер Александър Стуб.

В Брюксел европейските лидери ще дадат „зелена светлина” за изработването на нов механизъм за налагането на режим на санкции на хора, компании и страни, които са извършили химическа или кибер атака. По този повод коментира и намекът на Цветан Цветанов, че България може да експулсира руски дипломати заради случая „Скрипал”.

„Факт е, че има влизане в България на различни хора, наблюдавани от евроатлантическите служби и работим в пълна координация с евроатлантическите служби”, заяви Борисов. „Това, че работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби, и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибер атаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме. Няколко пъти на Министерския съвет и основни министерства преди европпредседателството кибератаките бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег”, допълни Борисов.

В Брюксел европейските лидери обсъждат и Brexit.

КЛЮЧОВА СРЕЩА НА ВЪРХА В БРЮКСЕЛ: Лидерите на ЕС обсъждат Brexit

„Изключително важно за българските граждани, които живеят във Великобритания, както и за английските граждани в България, да намерим възможно най-добрият изход за всички”, заяви Борисов. 

Според него за раздяла без сделка няма как да се подготвим

„Изключително важно за българските граждани, които живеят във Великобритания, както и за английските граждани в България, да намерим възможно най-добрият изход за всички”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където тази вечер ще има ключова среща на върха по темата.

„Емоцията е силна, англичаните си тръгнаха не ние, но това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди, хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа”, заяви Борисов пред журналисти.

„Аз съм емоционален човек, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен, особено по линия на сигурността”.

По линия на службите ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията и работата между европейските и английските служби”, заяви още Борисов.

Според него за Brexit без сделка няма как да се подготвим.

„Това е лошият вариант, ще бъде като икономическата криза – каквото и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо”, коментира още Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.