Германия спира продажбата на оръжие на Рияд, ЕС иска разследване

Засилва се натискът върху Саудитска Арабия заради смъртта на журналиста Джамал Хашоги.

Саудитска Арабия призна за смъртта на Хашоги

Франция и Германия поискаха обяснение от кралството. Берлин нарече последната им версия "неадекватна". Вече беше обявено и спирането на сделки за оръжие със Саудитска Арабия заради смъртта на Хашоги.

Последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги

Германия преустановява доставките на оръжие за Саудитска Арабия. Това обяви външният министър след консултация с канцлера на страната. Спирането на сделките ще продължи най-малко до пълното изясняване как Джамал Кашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. А някои американски политици вече твърдят, че и последната версия на Саудитска Арабия е лъжа. Първата беше, че Хашоги е напуснал консулството и не е мъртъв, а в неизвестност. Вчера беше разпространено, че се сбил с хора в дипломатическата мисия и бил убит по време на скандала.

Търсят останките на изчезналия саудитстки журналист в гора край Истанбул

Междувременно Турция заплаши, че ще разкрие нови детайли около смъртта на Хашоги. Повечето медии на Запад пишат, че Турция разполага с аудиозаписи от убийството.

Според анализатори изглежда че последната версия на Рияд е съобразена с подобна възможност. Но някои турски вестници твърдят, че тайните служби имат и видеозапис, който би показал, ако саудитите лъжат. А от Саудитска Арабия дойде и още една версия на случилото се в консулството.

Според източник от Рияд екипът от 15 души бил изпратен в Турция, за да убеди Хашоги да се върне в Саудитска Арабия. Те се престарали и го убили, след което прикрили действията си, пращайки на шефовете фалшиви доклади за случилото се.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.