Над 7000 души тръгнаха на поход към американската граница

Американският президент Доналд Тръмп обмисля да разположи армия по границата с Мексико, за да спре многохилядният керван от имигранти. Над 7 хиляди души тръгнаха на поход към американската граница от Централна Америка и вече се намират в Мексико.

Тръмп: САЩ ще увеличават ядрения си потенциал

"Не може да пуснем хора да влизат в страната ни нелегално. Ако нямаме граници, нямаме и държава ", каза президентът Тръмп.

Група от около 1000 души от Хондурас тръгват пеша на 13 октомври.  По пътя към тях се присъединяват хиляди - млади, стари, деца.  Вече трета седмица неуморна крачат в пек и дъжд.  Не успяват да ги спрат нито граничните служби на Гватемала, нито на Мексико.

"Ще вървим напред и няма да спрем, защото Господ отваря вратите, за да ни даде по-добър живот за децата. Жените над 30-40 години не могат да намерят работа в Хондурас", споделя Таня Родригез, имигрант от Хондурас.

Мексико спря кервана от имигранти по искане на Тръмп

Групата нараства всеки ден. В момента се намира на около 1000 километра от американската граница. Президентът Доналд Тръмп определи керванът за заплаха за националната сигурност.

"Влезте в кервана, вземете камерите си и започнете да търсите. Ще намерите членове на гангстерската банда Мара Салватруча, ще намерите хора от Близкия изток, всичко ще намерите. И знаете ли какво? Няма да ги пуснем в страната ни. Искаме сигурност", каза още американският президент.

" Искам да кажа на президента Тръм, че всички тук сме скромни хора, които могат да помогнат на страната.  Искаме да работим.  Как казваш, че едно дете или една майка, че са терористи ", каза Хосе Луис Гонзалес , имигрант от Хондурас

Седмици ще бъдат нужни на мигрантите да стигнат до американската граница, а там процедурата по получаване на убежище може да трае още 45 дни.

Шенгенската система ще се използва срещу незаконната миграция

Многохилядният поход, обаче, е умело използван на фона на предстоящите избори за Конгрес в Съединените щати от републиканци, които разпалват страховете на хората от мигрантска вълна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.