Тя беше открита по време на изкоп за метрото в центъра на столицата

Взривиха 200-килограмовата бомба, намерена край строеж на столичното метро. Рано тази сутрин военни сапьори заложиха взрив под старата авиационна бомба и контролирано я унищожиха на полигона край Сливница. Според военните експерти подобни находки могат да се очакват още в София. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За взривяването на 200-килограмовата бомба трябвало да бъде изчакана сутринта, за да се намали опасността при операцията. За унищожаването са използвани 2 кг и половина тротил. Последвал е и вторичен взрив на самия боеприпас.

Бомбата е от Втората световна война. Големината й е 1 метър, а диаметърът - 30-40 см. Преподавателят във Военна кадемия "Г.С.Раковски" полковник Димитър Недялков обясни в "Здравей, България", че това е един мощен боеприпас, който има голямо поразяващо действие.  

Обезвредиха 200-килограмова бомба в центъра на София

"Всичко около казуса ще приключи сутринта. При изпълнението на такива процедури трябва да се внимава, защото съществуват рискове. Ако се направи груба грешка, има шанс бомбата да гръмне", уточни Недялков.

Човек на релсите в столичното метро (ВИДЕО)

Той добави, че според статистиката на територията на София са хвърлени около 30 000 боеприпаси, някои от които са стигали до 2 тона. През Втората световна война са бомбандирани около 150 населени места в страната и затова подобни бомби могат да бъдат открити не само в София. 

Заради опасността от взрив бяха евакуирани и стотици хора, които живеят в близост. Евакуирани бяха и учениците в близкото училище и детска градина.

Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община обясни, че в ситуацията е реагирано много бързо и периметърът е бил обезопасен, а гражданите - евакуирани. Той успокои, че за момента в района няма никаква опасност. Още вечерта хората са били върнати по домовете си и ситуацията бе нормализирана. 

Последният случай с открита авиобомба у нас е от август -  в жилищен квартал в Пловдив. Само от 2017 година до момента са открити близо 1000 боеприпаса от различни видове и над 15 200 взривателя. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.