Бомата е извозена и утре ще бъде унищожена

Блокада в центъра на София. Полицията отцепи района при кръстовището на улиците "Оборище" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Причината е открит при строителни работи в района стар боеприпас, съобщават от Столична община. Това са боеприпаси на няколко десетки години. Около 200 килограма тежи бомбата и е с размер над 1 метър и диаметър 30-40 см. Очакват се сапьори, които да изтеглят боеприпасите до края на вечерта.

Хората, които живеят в района, бяха евакуирани. Изведени са и учениците от 129-то училище и 164-то Испанска езикова гимназия, както и децата от детска градина, която се намира в непосредствена близост. За да не стоят евакуираните на студа от Столична община /СО/ осигуриха палатка.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Извиняваме се на гражданите, да подходят с разбиране", призова Красимир Димитров, аварийна помощ и превенция към СО. 

Боеприпасът е намерен при изкопни дейности при строежа на метрото.

"Боеприпасът е от Втората световна война, авиобомба. В този район са паднали десетки бомби. Процедурата е следната: боеприпасът се разузнава на място, след което се определя начинът му за транспортиране и извозване, и унищожаване. Такива боеприпаси не се обезвреждат, те се унищожават", каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов.

"Зарядът най-вероятно е вътре в самия снаряд и затова взимаме всички мерки", обясни заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Процедурата по преместването на боеприпаса обаче изисква много внимание и време и пак от съображения за сигурност всичко трябва да се направи през светлата част на деня.

"Аз разреших при допълнително осветление, което е осигурено от Столична община, да се работи по това време, когато започва да се смрачава, но всичко ще приключи добре и хората няма основание да се притесняват излишно", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

Около 7 вечерта  бомбата беше изтеглена с кран и откарана със специален камион на полигона в Сливница. Там ще бъде унищожена утре. Движението по булеварда беше възстановено

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.