Той се гледа по време на сериозно социално напрежение

Как ще живеем с Бюджет 2019? Какви са сметките на властта и как ще ни се отразят на всеки един от нас? Бюджетът се гледа по време на сериозно социално напрежение. Протестите на майките на деца с увреждания срещу вицепремиера Валери Симеонов не стихват въпреки извинението му.

Финансовият министър представя Бюджет 2019

„Бизнесът подкрепи вицепремиера, но от гледна точка на това, че очакваме стабилност в държавата. Не искаме политическа криза и нови парламентарни избори, защото това е свързано със забавяне на икономическото развитие. Социологическите проучвания показват, че няма да има промяна при едни предсрочни избори, така че това ще бъде излишно”, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

„Разбира се, че никой не иска предсрочни избори, но не може да се позволява такова поведение и реплики. Валери Симеонов трябваше да се извини от самото начало”, на мнение е Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

„Обикновено по-големи реформи се правят, когато има хора, които да ги искат и да оказват натиск. Промяната няма да се случи на самите жълти павета, а със съответните промени в законодателството”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

ИЗЛИШЪКЪТ В БЮДЖЕТА: За два месеца държавата ще похарчи 2 млрд. лева

„150 милиона лева са дадени допълнително за политики за хората с увреждания. Голяма част от тази сума са за финансовото подпомагане, което заменя интеграционните добавки. Има едни около 18 милиона лева, които остават за личната помощ. Това е крайно недостатъчно. Затова ще се вземе от сега съществуващи програми, за да може да се финансира личната помощ, такава каквато е планирана в новия проектозакон”, обясни Ваня Григорова.

По думите й управляващите се хвалят с още две неща, едното от които е 40 милиона лева повече за увеличение на енергийните помощи. Тя обясни, че има и едни 7 милиона, които са за „социален пиар”.

„Това е допълнителната социална помощ за деца без един или двама родители. Това е една безкрайно несправедлива мярка, защото алтернативата на това беше детските надбавки да се плащат на всички деца”, допълни тя.

БЮДЖЕТ 2019: По-високи доходи, но и повече удръжки за работещите (ВИДЕО)

Според Добрин Иванов това, което в този бюджет е добро, е повишаването на приходите и това, че БВП е прогнозиран реалистично. Изрази обаче несъгласие с предвиденото повишение на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход. От Асоциацията на индустриалния капитал не са съгласни и с повишаването на заплатите в държавната администрация, както и в сектор „Сигурност”.

„Смятаме, че заплатите в бюджетния сектор могат да бъдат увеличени с много повече от 10%, ако бъдат извършени съответните съкращения и намаления на броя и числеността в държавната администрация”, коментира Иванов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.