Социалната политика, отбраната и образованието са приоритетите на властта

Проектът за "Бюджет 2019" вече е публикуван от Министерството на финансите. Според него догодина ще има по- високи доходи, но и повече удръжки за работещите.

Разчетите показват, че и през следващата година ще харчим малко повече от колкото изкарваме. Заложеният дефицит в бюджета е около 600 млн. лева, или 0,5%.

Очаква се цените на стоките да продължат да се вдигат -  средно с около 3 на сто. Добрата новина е, че доходите също ще се вдигат. Минималната работна заплата става 560 лева, вместо сегашните 510 лева.

Служителите в бюджетния сектор ще получават с 10% повече, а заплатите на учителите ще се увеличат с 20 на сто.

При пенсионерите, увеличение ще има за всички, но от средата на годината. Таванът на пенсиите се повишава до 1200 лева, но не отпада за онези, които са получавали по-високи заплати докато са работили.

ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ: Държавата отпуска 490 млн. лева повече за 2019 г.

Ябълката на раздора е предвиденото увеличение на максималните осигуровки от 2600 на 3000 лева, което означава, че бизнесът ще трябва да плаща по-високи осигуровки за работниците и служителите с по-високи заплати.

Постната пица от правителството „Борисов 1” остава в историята. Третият кабинет залага на социален бюджет - готови сме да похарчим около 6 милиарда повече през 2019 година. Те ще са насочени приоритетно към социална политика, отбрана, здравеопазване и заплати.

„Толкова пъти са ни лъгали. Излъгаха ни с три годишната програма, знаете, че това е закон. Изведнъж, в тъмни доби, тихомълком синдикати и правителство седнаха и се разбраха да вдигнат осигурителните прагове, извинете, но това е закон”, коментира изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

„Решението е на Министерски съвет, не е на тъмно. Това означава повече разходи за бизнеса. Нормално е един бизнес да се съпротивлява на всякакви допълнителни разходи”, заяви обаче икономическият съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Симеонов и бизнесът се обявиха против скока на максималния осигурителен доход

Изненадващо обаче съпротива дойде и от представители на властта. Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви срещу заложените в бюджета по- високи удръжки за работещите.

„Това е много сериозно нарушение на предизборната програма на ГЕРБ-ОП, под която сме се разписали да не се променят данъците”, заяви Симеонов.

НОИ РЕШИ: По-високи пенсии, но и по-високи осигуровки през 2019 г.

По другите пера на бюджета - спор няма. Отбраната ще получи милиард и 800 млн. лева, а образованието допълнителни пари за заплати.

В Хазната са заделени средства за социална политика. Идеята е всяка година да се предвиждат общо  около 190 млн. лева, основната част от тях са за хората с увреждания.

Борисов: Вместо исканите 105, ще отпуснем 150 млн. за хората с увреждания

„150 млн. повече залагаме в новия бюджет. По време на служебното правителство само за два месеца приходните агенции събраха 100 млн. лева по-малко”, коментира премиерът Бойко Борисов.

През новата година ще има и нов метод за финансиране на общините. Общо предвидените средства са около 4 млрд. лева. За някои обаче ще има повече, за други по-малко. Целта е изравняване на стандарта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.