НЗОК одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година

С около 490 млн. лева повече за здравеопазване са предвидени за следващата година. Бюджетът за 2019 г. влиза за обсъждане в Здравната каса. 

В него са предвидени 18 млн. лева повече за личните лекари, 28 млн. лева - за специалисти и 7 млн. лева - за изследвания. Повече средства ще получат и болниците.

Публикуват разчетите от бюджета за 2019 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина.Средствата ще бъдат използвани за погасяване на задълженията към чужди фондове.

В бюджета се предвиждат и структурни промени в здравния сектор. Закрива се Фондът за лечение на деца, както и Комисията за лечение в чужбина. Тяхната дейност преминава към НЗОК. Целта на тази мярка е парите да се харчат по-ефективно.

В проектобюджета е заложено и създаването на нов орган – Агенция за медицински надзор, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителна агенция "Медицински одит", за да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на Касата. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерство на здравеопазването към новата мегаагенция, обясни Начева.

Проектобюджетът предвижда и увеличаване на средствата в извънболничната помощ, с които ще се дадат повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и на повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика. Общата сума на бюджета на Здравната каса за 2019 година по проектобюджет възлиза на 4, 350 млрд. лева.

"Промените тепърва ще се обсъждат и на ниво Национален съвет за тристранно сътрудничество, Министерски съвет и парламент. Нашето желание е с тези промени да се гарантира ефективно разпределение и усвояване на средствата през 2019 г. Всички промени са насочени към оптимално и справедливо използване на разходите", обясни председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. 

Друга промяна ще бъде тълкуването на думата "разходоефективна" в сферата на лекарствата. От здравното министерство коментираха, че тя не означава непременно най-евтиното и детайлите около тълкуването й ще се изчистят допълнително. 

"С участието на притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти би могъл да се приложи този принцип и по какъв начин при всички случаи необвързано с най-нисък разход. Няма знак на равенство между разходоефективност и най-евтин медикамент в никакъв случай", обясни Начева.

В понеделник се очаква Министерството на финансите да публикува държавните разчети за следващата година. До момента е ясно, че правителството е заложило по-високи пенсии, но и повече удръжки за работещите.

Максималният осигурителен доход се увеличава на 3000 лева, а минималната работна заплата става 560 лева, вместо сегашните 510. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.