Трите проекта за разпределение на държавните финанси ще бъдат внесени в НС в понеделник

Правителството одобри трите проекта за бюджета за 2019 година на извънредно заседание в неделя. Сметките за държавните финанси за следващата година вече предизвикаха бурни реакции сред синдикати и работодатели.

Спорът продължи през цялата седмица. Бюджетът не получи единодушното одобрение на бизнеса и синдикатите. Работодателите казаха категорично не на минималната работна заплата, по-високите осигуровки и скокът на държавните заплати.

Какво съдържат проектите за държавните финанси за 2019 г.? (ВИДЕО+СНИМКИ)

В крайна сметка според разчетите на кабинета минималната работна заплата през следващата година ще е 560 лева, вместо сегашните 510 лева. Предвижда се държавните служители да получават 10% повече, а учителите очакват увеличение на заплатите от 20 на сто.  

Пенсиите също се увеличават с 5,7% - от началото на юли и за всички пенсионери. Оказва се обаче, че стоките ще продължат да поскъпват и то със сходен процент, което на практика няма да промени много ситуацията с доходите и разходите на възрастните хора.  Общо държавата ще похарчи над 44 млрд. лева  или около 6 млрд. лева повече в сравнение с тази година.

Борисов: България никога не е била в по-добра кондиция от сега (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Приходите в бюджета нарастват на над 4,5 млрд. лева. Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега”. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет, на което ще бъде обсъден Бюджет 2019.

Пари имало, излишък - също, а борбата с олигархията вече давала резултат. Така седмица, след като сметката на държавата излезе на светло, премиерът втвърди тона.

„Тези, които са срещу сегашното управление, са срещу развитието на икономиката. Когато цифрите говорят и най-големите критици, би трябвало да се съобразят. На нашите политически опоненти, можете да им говорите само в цифри”, продължи Борисов.

Всички пенсии ще се увеличат с 5,7% от 1 юли 2019 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

Равносметката:  кабинетът одобри по-високи доходи през 2019-та година, опасност за осигурителната системата обаче нямало.

„Всичко това се постига в резултат на заложения по-висок осигурителен доход”, обясни социалният министър Бисер Петков.

Въпреки недоволството на бизнеса, по-високи ще са и удръжките за служителите с по-високи заплати. Обезщетенията за безработица и парите за майчинство също остават без промяна. 

„Могат различни определения да му се дадат. За мен това е бюджет, който гарантира невдигане на данъците и изпълняване на обещанията”, смята финансовият министър Владислав Горанов. 

Армията пък щяла да има гарантирана сума за самолети, кораби, бойна техника

„Истински се надявам да се сложи ред и във ВВС, най- сетне. Защото при тоя огромен брой самолети, хеликоптери, които сме накупували, на последното учение се наложи на ползваме американски. Те не са лоши, но нашите пантери, кугъри...”, каза още премиерът.

Одобрен е проектозаконът за бюджета на здравната каса за 2019 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

С рекорд може да се похвали и здравното министерство. За първи път бюджетът му надхвърлял 5 млрд. лева.

„Критиката, която чувам от определени политически сили, че видите ли дават се едни пари над 500 млн. лева , а нямало контрол - напротив. Сърцевината е контролът на системата”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Сред приоритетите в предизборната година се нареждат и общините - държавата отделя около 4 млрд.  лева,  като по-бедните райони ще получат повече средства. Сега на ход е Народното събрание.

Правителството одобри стратегия за управление на държавния дълг

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.