Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година

Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. Проектът предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2018 г., да се увеличат с 5,7%, съобщиха от правителствената пресслужба.

От 1 юли 2019 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лв. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 лв. на 1 200 лв. Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им. През 2019 г. за изплащане на пенсии са предвидени 9 988,2 млн. лв. - с 533,8 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година.

Кабинетът одобри трите бюджетни закона за 2019 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,169 на 1,2.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

С проекта се предлага увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв. Повишава се и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв., както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв.

Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ на ДОО на нивото от 2018 г. Запазват се и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

Борисов: България никога не е била в по-добра кондиция от сега (ВИДЕО+СНИМКИ)

Със законопроекта се предлагат изменения във връзка с определянето на размера на пенсията, като при изчисляването на индивидуалния коефициент участва осигурителният доход за времето от 01.01.2000 г. до пенсионирането на лицето за период не по-малък от 36 месеца.

От своя страна социалният министър Бисер Пеков коментира, че проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. гарантира финансовата устойчивост на осигурителната система чрез намаляване на дела на финансирането от държавния бюджет на зависимостта, респективно чрез увеличаване на приходите от осигурителни вноски.

„Това се постига в резултат на заложения по-висок ръст на средния осигурителен доход за следващата година в резултат на увеличението на размера на осигурителния доход, върху който ще се осигуряват самоосигуряващите се лица, земеделските производители, тютюнопроизводителите, както и в резултат на повишаването на максималния осигурителен доход“, допълни той.

Според него бюджетът на ДОО за следващата година гарантира адекватността на всички осигурителни плащания.

„По отношение на пенсиите е предвидено актуализиране. Ще бъдат увеличени всички пенсии отпуснати до края на тази година с 5,7% от 1.07.2019 г. Тогава ще се увеличи и максималният размер на изплащаните пенсии от 910 на 1200 лв. Предвиден е и номинален ръст на средната пенсия с 6.2%“, подчерта Петков.

Той обясни, че това е възможно заради планираните с 955 млн. лв. повече приходи от осигурителни вноски. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.