Екипажът на катастрофиралия в Индонезия самолет е поискал аварийно кацане

Пътнически самолет на индонезийската авиокомпания „Лайън еър” се разби в морето край остров Ява. Самолетът „Боинг 737” със 189 души на борда изпълнявал вътрешен полет от индонезийската столица Джакарта до остров Суматра. Сигнал за проблем на борда бил подаден скоро след излитането. Засега не са известни причините за инцидента.

Връзката със самолета била прекъсната 13 минути след излитането. Екипажът е поискал да се върне малко преди да бъде изгубен контакт. Спасители са открили отломки от машината и лични вещи. По-всяка вероятност обаче  корпусът на самолета е на морското дъно. На този етап не са ясни причините за инцидента. Самолетът бил нов, а двамата пилоти са били опитни - с по 5-6 хиляди летателни часа.  Благоприятни са били и метеорологичните условия.

Властите потвърдиха, че наскоро машината е имала технически проблем.

„Самолетът е летял последно от Денпасар до Джакарта, като полетът е бил разрешен съгласно процедурите. Действително, съобщено е за технически проблем, но ние го разрешихме съгласно установената от производителя процедура”, каза директорът на „Лайън Еър” Едуард Сирайт.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА 

Междувременно, спасители откриха вече отломки от машината и лични вещи, но по всяка вероятност корпусът на самолета е на морското дъно. Всички пътници и 7-членния екипаж на борда на разбития индонезийски самолет вероятно са загинали при инцидента, а Агенцията за издирване и спасяване на Индонезия съобщи, че е открила човешки останки.

„Намерихме документи за самоличност, паспорти, шофьорски книжки, карти за здравни осигуровки, както и счетоводни документи. В търсенето ни помага армията и полицията. В издирвателните операции участват 150 спасители и още толкова военни и полицаи”, обясни координаторът на спасителната операция Нугрохо Буди Вириянто.  

Милиардерът собственик на "Лестър" e сред загиналите при вертолетната катастрофа (СНИМКИ)

С насълзени очи, близките на пътниците в самолета часове наред чакаха новини. С надежда за чудо.

Предполага се, че машината Боинг 737 Макс е потънала на около 35 метра дълбочина. Няколко часа по-късно спасителите откриха части от самолета. Намериха и тела на пътниците.

Засега причината за катастрофата остава неясна. Пилотът и вторият пилот имат повече от 11 хиляди летателни часа заедно. Самолетът е съвсем нов - за първи път летял през август. По време на предишния полет обаче имало технически проблем, който според авиокомпанията, е бил отстранен съгласно процедурите.

 „Разбираме притесненията на семействата, но се надяваме те да проявят търпени и да изчакат спасителните екипи, които работят усилено”, каза президентът на Индонезия Джоко Уидодо.

Един служител на индонезийското министерство на финансите преживява особено тежко огромната трагедия. И в същото време се радва на невероятния си късмет. Сони Сетиауан изпуснал полета в последния момент. Трябвало да пътува с колегите си, както всеки понеделник.

„Не знам защо, но трафикът по околовръстния път беше ужасен. Обикновено пристигам в Джакарта в 3 през нощта, но тази сутрин стигнах на летището чак в 6.20 часа и изпуснах полета. Когато чух какво е станало се разплаках. Моите приятели бяха там”, каза Сетиауан.

Самолетът е бил въведен в експлоатация съвсем скоро - през месец август, а авиокомпанията „Лайън Еър” разполага с общо 11 такива машини. „Макс 8” е една от най-новите версии на „Боинг 737", който се появява през далечната 1967 г. Оттогава досега са произведени повече от 10 хиляди самолета от този модел, което го прави най-продаваният пътнически самолет за всички времена.

В издирването на черните кутии се използва подводна техника и сонари, ще бъдат изпратени и водолази.  От намерените останки от резервоара на боинга експерти заключават, че е възможно да е имало теч на гориво, но тази версия засега не е потвърдена.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.