Размяната на територии със Сърбия ще бъде основна тема на дебатите

Косовският парламент трябва да проведе извънредно заседание, на което по искане на опозицията, ще се обсъди диалога със Сърбия и идеите на президента Хашим Тачи за размяна на територии, т.е. "корекция на границата" между двете страни, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

ЕП прие доклад за възможна корекция на границите между Белград и Прищина

Парламентарната група на Демократичния съюз на Косово (ДСК) заедно с тази на втората по големина опозиционна партия Движението Самоопределение (ВВ), има разработена резолюция, с която се забранява на президента и на всеки друг да преговаря за територията на Косово.

Тачи в последните няколко месеца упорито насърчава идеята за "корекция на границата" със Сърбия, при която Прешевската долина би се присъединила към Косово, а Сърбия от своя няма да получи нищо от територията на Косово. В същото време висши сръбски представители се застъпват за това, което го наричат " демилитаризацията на Косово".

НА ПРЕГОВОРИ В БРЮКСЕЛ: Косово и Сърбия обсъждат размяната на територии

Критики за промяната на границите има не само от опозицията, но и от по-голямата част от представителите на управляващите партии в Косово, преди всичко от премиера Рамуш Харадинай, а и от по-голямата част от международната общност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.