Дали ще се сложи край на 10-годишния спор между двете страни?

Исторически момент или предложение, което ще доведе до нов конфликт на Балканите. Сърбия и Косово преговарят за размяна на територии. Днес президентите на двете държави обсъждат идеята в Брюксел. 

Идеята за размяна на територия между Косово и Сърбия изглежда проста. Долината Прешево в Южна Сърбия, населена предимно с етническо албанско население преминава в Косово. В замяна, Сърбия ще си върне район в Косово северно от река Ибар, преминаваща през Митровица.

„Искаме да се присъединим към Косово и нашето право трябва да бъде спазено”, заяви Шаип Камери, кмет на град Буяновац.  

Защитниците на идеята за размяна на територия казват, че тя ще сложи край на 10-годишния спор, започнал когато Косово обяви независимост.

СПОРЪТ "КОСОВО-СЪРБИЯ": Първите дипломати са против промяна на границите им (ВИДЕО)

„Да влезем в Косово означава свободна търговия, защото тук има голяма безработица и няма бъдеще. Затова и младите хора бягат”, казва продавачът Луфти Велиу.

Но има и опасения, че размяната пак ще разпали конфликт на Балканите, през 90-тте години при етнически войни загинаха 100 хиляди души, а милиони напуснаха домовете си.

„Да пази Господ, но ако избухне война? Ще доведе до много проблеми. Не трябва по никакъв начин да даваме тази земя като подарък”, смята фермерът Бошко Ковачевич.

А в Брюксел президентите на Косово и Сърбия обсъждат въпроса с посредничеството на Евросъюза. Федерика Могерини и позицията на Брюксел ще са решаващи. Териториалните различия са само едно от препяствията към членство в ЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.