По този показател България се нарежда на 13-о място сред всички 28 страни-членки на ЕС

През септември нивото на безработица в 28-те страни-членки на Европейския съюз се стабилизира, докато България остана за четвърти пореден месец на най-ниското ниво от декември 2008 г. насам, показват данни на Евростат.

Безработицата в Европа – най-ниска от 10 години насам

През септември безработицата в ЕС остана на августовското рекордно дъно от 6,7%. Най-ниска безработица през септември е регистрирана в Чешката република, следвана от Германия и Полша, докато най-висока остава в Гърция и Испания.

Евростат представи и данни, според които безработицата в България се стабилизира през септември за четвърти пореден месец на ниво от 5,3% - далеч под нивото от 6%, отчетено преди година. Това е най-ниската безработица у нас от декември 2008-а насам.

СТАТИСТИКА: България - бедна, но и евтина

По този показател България се нарежда на 13-о място сред всички 28 страни-членки на ЕС и е една от 20-те страни-членки с безработица, която е по-ниска от средноевропейската. През септември едва 174 000 българи са били без работа. Това е най-малкият брой на безработните българи, откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995 г.

4 милиона млади европейци са без работа

Данните показват още, че безработицата сред жените в нашата страна стабилизира за втори пореден месец на ниво от 4,6% спрямо 5,8% преди година, докато тази сред мъжете се увеличи слабо през септември до 5,9%.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.