Премиерът говори след Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия

Събирането ни тук има една цел - в рамките на ЕС да повдигнем нивото на свързаност - енергийна, инфраструктурна и дигитална. Това каза премиерът Бойко Борисов след Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Към срещата се присъедини и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

"Нашата политика никога не е била насочена към трети страни. Смятаме, че с влизането на Сърбия в ЕС - Европейският съюз ще стане по-силен", каза Борисов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Нашата четворка има за цел не само да укрепва Европейския съюз, а да го направи по-силен", подчерта той. "Нашата политика е в ценностите на ЕС - свързаност, повишаване на доходите и конкурентоспособност", каза още Борисов. 

"Това, че сме поканили скъп гост / Бенямин Нетаняху/ дава възможност на двустранните срещи да си говорят за инвестиции и за всичко, което ги касае. Идеята на президента на Сърбия Александър Вучич да покани в Белград канцлера на Австрия Себастиан Курц е много добра идея, защото с една среща могат да се направят доста повече срещи", уточни той.

Лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия в "Евксиноград" (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Не случайно енергийният ни хъб ще се казва "Балкан", защото думата Балкани е обобщаваща за всички", каза Борисов. "Тя е такава, че прави Гърция, еднакво важна с България и природния газ от Александруполис може да отиде пред него на север и на запад", каза премиерът. "Не случайно ние казваме, че този газов хъб ще има руски природен газ, газ от българските и румънските находища в Черно море, втечнен газ от Александруполис и когато стане другият подводен газов коридор", посочи той. "На практика ще имаме избор да купуваме най-евтиния газ, конкуренцията ще сваля цените", каза Борисов. "В случая това е еднакво изгодно за всички тук", подчерта той.
"Сегашното трасе на жп. линията между Бургас и Александруполис може да се модернизира и защо не България да няма кей в Александруполис и в Солун, а Гърция да има кейове на пристанищата в Бургас Варна, Лом или Русе", каза Борисов. "С Алексис Ципрас решихме да подпишем декларации и парламентите да се съгласят с това което предлагаме. Мога да уверя президента на Сърбия Александър Вучич, че магистралата между София и Белград е на 90 процента готова, чакаме да излязат археолозите от последната отсечка от 20 километра и ще направим и нея. На практика на пътя Белград - Истанбул няма да има светофар.На пътя между София и Солен остава само да направим Кресненското дефиле", заяви премиерът Борисов.

"Черноморската и Дунавската стратегия ни дават огромна възможност", каза още Борисов.
"Мисля, че заслужава да обсъдим предложението на Алексис Ципрас през 2030 г. Сърбия, Гърция, Румъния и България да кандидатстват за общо домакинство на Световното първенство по футбол", каза Борисов.

"Като регион имаме огромни възможни да направим хранителни хъбове, като идеята вече сме обсъждали в Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет, а и се подкрепя и от Бенямин Нетаняху", каза Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.