България, Румъния, Сърбия и Гърция ще кандидатстват заедно за домакинство на Световното първенство по футбол

България, Румъния, Сърбия и Гърция ще кандидатстват заедно за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-та година. Лидерите на четирите държави се срещнаха в двореца „Евксиноград” във Варна. Темите и проектите бяха от нови източници на газ до скоростни влакове.

Четирима лидери от Балканите и един от Азия се разбраха да се помисли за вариант Източносредиземноморският газопровод на Израел, Кипър, Гърция и Италия да мине през България и Сърбия. Идеята е да се добива газ от Средиземно море и тръбата да стига до Европа. Сега е на етап - проучване.

Лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия в "Евксиноград" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Помолих от името на Сърбия за подкрепа, заедно с Борисов, да ни подкрепят за балкански маршрут, което би било най-добре и за България, и за Сърбия, за Унгария, за Австрия”, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

„Надявам се, че проучването ще покаже, не само че може да стане, ами е задължително този проект да стане. За нас е важно да изнасяме газ и да го доставяме на вас”, каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху енергийната сигурност и изтъкна значението на диверсификацията в тази сфера. По думите му неслучайно газоразпределителният център носи името „Балкан“ и добави, че този проект би дал възможност за повече избор и за намаляване на цените.

Борисов и Ципрас подписаха декларация за жп връзката от Солун до Русе (ВИДЕО+СНИМКИ)

За България и Гърция договорките от Варна ще са в декларация – за да е сигурно, че ще вървят проектите.

„От Александруполис до българската граница ще имаме една много скоростна железопътна линия. Споразумяхме се и за скоростен път до Марица, до границата. Искаме да създадем съвместно дружество за тези проекти”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„Бихме искали река Дунав да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа”, каза премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

И на път за високите скорости на полуострова, свенливо, но сериозно, се прокрадна още една идея – организирането на световно първенство по футбол в четирите страни през 2030 година.

„Идеята е да обсъдим между нас възможността да организираме едно голямо спортно събитие”, заяви Акексис Ципрас.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ, СЪРБИЯ И РУМЪНИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.