ДПС и БСП няма да се регистрират за обсъждането на Бюджет 2019

ДПС иска оставката на всички министри от квотата на „Обединени патриоти”. В същото време от БСП за пореден път поискаха оставката на цялото правителство, като обявиха, че предсрочните избори били неизбежни.

Пореден ден на словесни престрелки. Този път обаче по-скоро еднопосочни. Управляващата партия запази мълчание в навечерието на гласуването на държавния бюджет за 2019 г. Опозицията се закани, че утре няма да се регистрира в пленарната зала,  защото „кворумът бил конституционно задължение на управляващите”. От  ДПС преповториха, че ускоряват работата си по демонтаж на тази управленска коалиция, а социалистите този път атакуваха властта със скандала с Държавната агенция за българите в чужбина.

Рано тази сутрин ДПС с нов подход срещу властта - не иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а неговото отстраняване от премиера Борисов.

„Искаме отстраняването му вече и то по точка 8 от собственото им коалиционно споразумение, защото този човек е достатъчно циничен, че да не разбира, че трябва да си подаде оставката”, каза Йордан Цонев от ДПС.

И стигнаха по-далеч –  оставки на всички министри от квотата на „Обединени патриоти”.

„Те всички влизат в общото ни решение за демонтаж на тази управленска коалиция. На единия оставката му я иска обществото по морални съображения, а на другите по политически”, добави Цонев. 

Йордан Цонев: Министрите на Патриотите трябва да бъдат извадени от властта

Няколко часа по-късно, социалистите също се включиха в атаката срещу властта, този път заради скандала за българските гражданства.

„Това правителство продава българската национална идентичност, и ни нанася страхотен шамар пред Европа и бъдещето ни пред Шенген”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А патриотите контраатакуваха, че опозицията можела единствено да иска само оставки, без да предлага алтернатива.

„Атаката по нас беше политическа. Когато излиза лидерът на БСП и хвърля такива тежки обвинения, при положение, че специализирана прокуратура и ДАНС казаха, че ВМРО нямат връзка с този скандал”, каза Александър Сиди от „Обединени патриоти”.

Словесни престрелки между БСП и ГЕРБ заради казуса с ДАБЧ

Днес социалистите обсъждаха алтернативния бюджет на левицата. По думите на Нинова бюджетът на управляващите е начин за оцеляване на правителството догодина, а алтернативата на червените била  „демографски бюджет.” И ДПС, и БСП се обединиха, че утре, когато на извънредно заседание в парламента ще се гледа държавния бюджет за 2019 г., нито един от депутатите им няма да се регистрира в залата. А предсрочните избори били предизвестени.

„Всички вече говорят, че предсрочните избори вече са неизбежни”, обяви Нинова.

„Игри с кворума няма. ГЕРБ искаха предсрочни избори и сваляне на Орешарски, ние искаме същото. И правим същото” ,коментира Йордан Цонев.  

"Галъп": 81% от българите искат оставката на Валери Симеонов (ВИДЕО)

И докато опозицията настоява за оставка на кабинета „Борисов 3”, социологията днес показва. По данни на „Галъп”, мнозинство от 81% смята, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Колкото до правителството, мнозинство от 56% са против оставката му, а 34% са „за”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.