Сърбия, Унгария и Словакия също са част от трасето на газопровода

"Газпром" е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това пише в днешния си брой руското издание "Комерсант". Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия. В понеделник в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

Завърши строителството на подводния участък на „Турски поток”

Министерството на енергетиката уточни, че не сме получили официално уведомление. Но, ако има такова, строителството на газопровода през България било напълно възможно.

Според енергийния министър Теменужка Петкова е напълно възможно газ да минава по суша през България. Досега тръбата е стигнала до турската граница с Черно море. Въпросът оттук нататък е в разклоненията. Според руското издание "Комерсант" тръбата ще премине  и през Сърбия, Унгария и Словакия. Черно на бяло потвърждение от руска страна, че ние влизаме в плановете им, енергийното министерство не е получило.

Ако обаче неофициалната информация на руските медии се окаже вярна, това означава, че до 2020-та страната ни трябва да изгради тръбопровод от почти 500 км, две компресорни станции и да "предаде нататък" инфраструктурата със Сърбия - при Зайчар.

В пари инвестицията се изчислява на приблизително 1,6 млрд. долара, което означава 2,8 млрд. български лева. Само за нашата част от проекта.

Според енергийния министър България е напълно готова за проекта – това беше част от темите на разговорите на премиера Борисов с руския президент Владимир Путин в края на май.

А за държавата било много важно да действаме.

„Ако ние не направим нищо да бъдем в унисон с променящата се среда и с проектите около нас, тогава рискуваме да загубим това свое стратегическо място на газовата карта на Европа”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

„Извинявайте, но ако това нещо ще донесе само вреди, по-добре да не сме на газовата карта на Европа”, каза обаче енергийният експерт Васил Начев.

А вредите, според експерти, може да дойдат, ако действаме емоционално и слагаме тигана, докато рибата е в морето (обсъждаме руски публикации), и ако не преценим добре бъдещето.

„Най-вече кога ще бъде инвестицията възвърната, как точно ще бъде спазен третият енергиен пакет и европейските правила. Засега „Газпром” и Русия не са показали, че са готови да спазват тез правила”, коментира още Васил Начев. По думите му „някак си от само себе си те очакват снизходително отношение, но такова няма да има”.

България също нямало да е снизходителна, увери енергийният министър.

„Гарантирам, че ще бъдат спазени и се спазват всички европейски правила и изисквания с такъв тип проект”, заяви Петкова.

Идеята на проекта е от турската граница газът да стигне до станция „Провадия” - за този път на синьото гориво и в момента има тръбопровод. Новото: да се изгради станция "Нова Провадия" и още една: "Расово" - която да поддържа налягането до границата със Сърбия. Маршрут до голяма степен подобен на Южен поток, от който Русия се отказа.

Парите за новите трасета ще се чакат от „Булгартрансгаз”, но нямало да са за сметка на бюджета. 

САЩ се обявиха срещу "Турски поток"

„Газпром“ възнамерява да започне доставките през „Турски поток“ за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. По същество, това е маршрутът на „Южен поток“.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „Провадия“ в североизточна България ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише „Комерсант“.

А от проекта "Турски поток" обясниха за NOVA, че не те решават откъде минава трасето на газопровода по суша. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.